Πώς το στρες προκαλεί στον εγκέφαλό μας την επιθυμία για comfort food;
13 Ιουνίου 2023, 09:00
Για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι, ενδέχεται το comfort food (φαγητό για παρηγοριά όπως είναι τα μακαρόνια και τα γλυκά) να προσφέρει την ιδανική —και ίσως τη μοναδική— γρήγορη λύση για να απαλλαγούν από το στρες. Μία νέα μελέτη σε ποντίκια από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας υποστηρίζει ωστόσο, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να το σκεφτούν καλά προτού καταφύγουν στη συγκεκριμένη λύση.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός του στρες και του comfort food, δηλαδή του φαγητού που μας κάμει να αισθανόμαστε καλύτερα, απενεργοποιεί το μηχανισμό του εγκεφάλου που αφορά στον κορεσμό.
Η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται, είναι η αποκαλούμενη από τους νευρολόγους lateral habenula, ένα μικροσκοπικό σημείο που λειτουργεί ως ξεχωριστό όργανο, και το οποίο υπάρχει, τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους. Υπό κανονικές συνθήκες, η περιοχή απενεργοποιεί την επιθυμία για κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Δουλεύοντας με ποντίκια με χρόνιο στρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η lateral habenula παρέμενε ανενεργή κατά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ποντίκια συνέχισαν να τρώνε, προφανώς για ευχαρίστηση, χωρίς να χορταίνουν.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, αφού έδωσαν σε ποντίκια που είχαν στρες ένα σφαιρίδιο ζαχαρούχου τροφής χωρίς θερμίδες, κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα φαγητού (ή υγρού) με ζάχαρη από τα ποντίκια που δεν είχαν στρες. Αυτό δείχνει ότι η επιθυμία για γλυκά —ακόμα και χωρίς θερμίδες— δεν καταπολεμήθηκε στα στρεσαρισμένα ποντίκια.
Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά τους, όταν οι ερευνητές επανενεργοποίησαν τη lateral habenula, χρησιμοποιώντας οπτογενετικό φως που μπορεί να ελέγξει τη νευρωνική δραστηριότητα, τα ποντίκια σταμάτησαν να καταναλώνουν τέτοιες ποσότητες.
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα μια μελέτη σε ποντίκια να κατέληγε σε συμπεράσματα που θα ίσχυαν και για τους ανθρώπους, τόσο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chi Kin Ip, όσο και η Δρ A. Janet Tomiyama θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο Δρ Ip εξήγησε μερικές από τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και ζώων:
«Η ανατομική δομή καθώς και η λειτουργία της habenula διατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων».
«Η lateral habenula είναι μια περιοχή που παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της συναισθηματικής απόκρισης. Υπό την ενεργοποίηση, πυροδοτεί συμπεριφορά αποστροφής, η οποία είναι ένας από τους μηχανισμούς που πυροδοτεί τη συναισθηματική δυσφορία», δήλωσε. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Neuron.
Tags: Άγχος, Διατροφή, Διατροφικές Διαταραχές, Εγκέφαλος, Στρες