ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα κατοικίδια μπορούν να παρέχουν υποστήριξη ψυχικής υγείας

14 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Caeleb Dressel επέστρεψε στο σπίτι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με 2 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο. Η υποδοχή από τη σύζυγό του, το γιο, τη σκυλίτσα τους Jane και τη γάτα Rems, τον έκαναν να αισθανθούν και πάλι οικεία και άνετα μετά τους αγώνες. Τα κατοικίδια είναι από καιρό γνωστό ότι παρέχουν σημαντικά συναισθηματικά και σωματικά οφέλη στους ιδιοκτήτες τους, με μελέτες να δείχνουν ότι η παρέα ενός κατοικίδιου μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος και βοηθά στη διατήρηση κοινωνικών σχέσεων με τους άλλους.

«Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο παρέχει αισθήματα άνεσης, ασφάλειας και αγάπης άνευ όρων. Επιπλέον, η ανάγκη να φροντίζει κανείς το κατοικίδιο του , βοηθά στην παροχή μίας αίσθησης αυτοσκοπού και οδηγεί σε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοφροντίδας», δήλωσε στο Healthline η Deborah Serani, PsyD, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi.

Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων προωθεί την ιδέα ότι δεν είναι απλώς τετράποδοι σύντροφοι αλλά πολύτιμα και ιδιαίτερα μέλη της οικογένειας, προσέθεσε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Dress που καλωσορίζει την Jane να κοιμηθεί στο πλάι του κρεβατιού.

«Οπότε, όποτε ταξιδεύω, είναι κάπως δύσκολο να συνηθίσω να μην έχω το πόδι της δίπλα μου…», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι το ίδιο πράγμα με τον Rems… είναι αστείο η δυναμική που έχουμε εγώ και η γυναίκα μου με την Jane και το Rems, έχουμε ένα παιδί, αλλά είναι πραγματικά τα παιδιά μας. Αναφέρομαι στον Rems ως τον πρωτότοκο γιο μας και η Jane είναι η κόρη μου».

Υπάρχουν επίσης οφέλη από την αλληλεπίδραση με ζώα ακόμα κι αν δεν είναι το δικό σας κατοικίδιο, είπε η Beth Steinberg, PhD, RN, ερευνήτρια στο Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Υγεία στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Ως κύρια ερευνήτρια μιας πρόσφατης μελέτης, η Steinberg και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των τακτικών επισκέψεων με σκύλους θεραπείας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε νοσοκομειακές μονάδες υψηλού στρες. Διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αλληλεπιδρούσαν με σκύλους θεραπείας κατά τις βάρδιες εργασίας τους, ανέφεραν μείωση στο άγχος και την εξουθένωση και σημαντικές αυξήσεις στην αυτοαναφερόμενη διάθεση.

«Ενώ αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αλληλεπιδράσεις με σκύλους θεραπείας προσέφεραν άμεσα οφέλη για αυτούς τους βασικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, απαιτείται μελλοντική έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων οφελών, καθώς και των επακόλουθων επιπτώσεων για τη φροντίδα και την ικανοποίηση των ασθενών», είπε στο Healthline.

Σχετικά Άρθρα