ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζονται η απώλεια μνήμης και η κατάθλιψη

17 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υφίσταται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της απώλειας μνήμης. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η διάθεση και η μνήμη συνδέονται, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, που διερευνά συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 16 ετών από 8.268 συμμετέχοντες. Οι τελευταίοι ήταν Άγγλοι, ηλικίας 50 ετών και άνω, με μέση ηλικία τα 64 στην αρχή της μελέτης. Το 55% ήταν γυναίκες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίασαν επιταχυνόμενη απώλεια μνήμης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ισχύει και το αντίστροφο: η σημαντική απώλεια μνήμης είχε ως αποτέλεσμα σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, η μία κατάσταση επιδείνωσε την άλλη.

«Το νέο στοιχείο της δουλειάς μας είναι ότι διαπιστώσαμε ότι η σχέση μεταξύ της μείωσης της μνήμης και της κατάθλιψης είναι αμφίδρομη», είπε η ανώτερη ερευνήτρια Dorina Cadar, PhD, λέκτορας νευρο-επιδημιολογίας και άνοιας στο Brighton and Sussex Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν «σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και για τις 2 παθήσεις και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις αντί να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα», είπε η Cadar.

Ο David Merrill, MD, PhD, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Εγκεφάλου στο Pacific Neuroscience Institute, CA, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι, πριν από αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές είχαν εξετάσει την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης ως 2 ξεχωριστές ιατρικές καταστάσεις. Όμως ο Merrill σημείωσε ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό η μνήμη και η διάθεση συνδέονται, και μάλιστα στενά. Επίσης σημείωσε ότι απαιτείται μια νέα διεπιστημονική προσέγγιση, που θα φέρνει σε επαφή ψυχολόγους και νευρολόγους.

Προς το παρόν, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το άτομο να στοχεύει να αλλάξει μια πτυχή της νοοτροπίας του, δεδομένης της φύσης της κατάθλιψης, εάν ελπίζει να αισθάνεται πιο ευτυχισμένο και να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μνήμης. «Το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη πραγματικά σου στερεί τα κίνητρα», κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο JAMA Network Psychiatry.


Σχετικά Άρθρα