Πώς να μιλάτε στο παιδί εάν αισθάνεται άσχημα με το σώμα του
18 Μαρτίου 2022, 10:00
Εάν το παιδί σας εκφράζει φόβο ότι είναι υπέρβαρο και απογοητεύεται με το σώμα του, πιθανότατα θα αισθανθείτε υποχρεωμένοι να προσπαθήσετε να το βοηθήσετε. Πολλοί γονείς απαντούν με κάτι του τύπου "δεν είσαι χοντρός/ή, είσαι όμορφος/η!'' ή "Μην είσαι ανόητος/η - είσαι αδύνατος/η και περιποιημένος/η!" Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος χειρισμού της κατάστασης, αναφέρει η Nicole Siegfried, κλινική ψυχολόγος, ειδικός στις διατροφικές διαταραχές και διευθυντής στο Lightfully Behavioral Health με έδρα το Thousand Oaks της Καλιφόρνια.
«Δυστυχώς, αυτά τα σχόλια στην πραγματικότητα διαιωνίζουν το φόβο για το λίπος και συμβάλλουν στην αφήγηση ότι το λίπος είναι κάτι κακό».
Η Monica Barreto, παιδοψυχολόγος στο Orlando Health Arnold Palmer Hospital for Children στη Φλόριντα συμφωνεί ότι, ενώ η παρόρμηση για να μετριαστούν αυτοί οι φόβοι βασίζεται στην αγάπη, "είναι σημαντικό για τους γονείς να αφιερώσουν μια στιγμή για να σκεφτούν και να θεωρήσουν ότι το λίπος δεν είναι συναίσθημα".
Μπορείτε να ανοίξετε ένα διάλογο με το παιδί σας σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τις ερωτήσεις ή τις ανησυχίες που εκφράζει για το σώμα του. Για παράδειγμα, ρωτήστε το παιδί σας τι το κάνει να νιώθει έτσι. Ή κάντε μια ερώτηση όπως: ''Μπορείς να μου πεις περισσότερα για αυτό που έχεις στο μυαλό σου;''
Το να ξεκινήσετε ένα διάλογο, αντί να δώσετε άμεση απάντηση, είναι κρίσιμο, λέει ο James Greenblatt, λειτουργικός ψυχίατρος, επικεφαλής στο Walden Behavioral Care στο Waltham της Μασαχουσέτης και ιδρυτής της Psychiatry Redefined
Πολύ απλά, αν ακυρώσετε τα συναισθήματα των παιδιών, αυτό μπορεί να διαιωνίσει το πρόβλημα.
Επιπλέον, η Siegfried ενθαρρύνει την αλλαγή της εστίασης της συζήτησης. Για παράδειγμα, δώστε έμφαση σε ένα ιδιαίτερο ταλέντο που έχουν που δεν έχει να κάνει με το πώς φαίνεται το σώμα τους. Εστιάστε στο πώς λειτουργεί το σώμα τους και όχι στο πώς φαίνεται για να ανακατευθύνετε την προσοχή του παιδιού σας στα εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα του εντελώς εκτός από αυτό που φαίνεται.
Τέλος, η Barreto προσθέτει ότι, όταν πρόκειται για ευγενικά και καλοπροαίρετα σχόλια, επιλέξτε προσεκτικά σε τι εστιάζετε. Αντί να επαινείτε την ομορφιά ενός παιδιού, επαινέστε χαρακτηριστικά που μπορούν να το βοηθήσουν να «χτίσει ανθεκτικότητα και καλή αυτοεκτίμηση», όπως «ήσουν καλός/ή φίλος/η σήμερα» ή «διαχειρίστηκες καλά την απογοήτευσή σου».