Πώς να αντιμετωπίσουμε την εσωτερική μοναξιά
24 Ιανουαρίου 2025, 10:00
Το να νιώθουμε μοναξιά ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση. Μερικοί πιστεύουν ότι εξυπηρετεί μια προσαρμοστική, εξελικτική λειτουργία που μας ενθαρρύνει να αναλάβουμε δράση για να επιβιώσουμε. Όπως η πείνα μάς παροτρύνει να βρούμε φαγητό, έτσι και η μοναξιά, λέει η Olivia Remes, ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, «μάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με το κοινωνικό μας περιβάλλον και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό».
Τι μπορούμε να κάνουμε αν νιώθουμε μοναξιά, παρότι περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους; Πρώτον, να διακρίνουμε την παροδική και τη χρόνια μοναξιά . «Αν νιώθετε ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε σας εμποδίζουν να ζήσετε τη ζωή σας, να εργαστείτε, να δημιουργήσετε σχέσεις, εάν είναι ενοχλητικά, αξίζει να πάτε σε έναν γιατρό και να μοιραστείτε αυτό που περνάτε», αναφέρει η Remes.
Η Remes προτείνει επίσης ότι ο εθελοντισμός είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά. «Το να βοηθάμε τους άλλους «αφαιρεί τα φώτα της δημοσιότητας» από τον εαυτό μας και αυτό που περνάμε», λέει. «Αντίθετα, στρέφουμε την προσοχή μας σε ένα άλλο άτομο και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό. Μας βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα μοναξιάς».
Το άγγιγμα είναι επίσης σημαντικό. Η ποσότητα της σωματικής επαφής που επιθυμούν οι άνθρωποι ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Αλλά υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και της έλλειψης επαφής – και ακόμη και ένα γρήγορο άγγιγμα στον ώμο μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης.
Ωστόσο, το να είμαστε με άλλους ανθρώπους δεν είναι ο μόνος τρόπος. Ο χρόνος που περνάμε με τα κατοικίδια μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αίσθηση του ανήκειν, όπως και η έξοδος και η απόλαυση της φύσης.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ορισμένες σχέσεις μπορούν επίσης να μας κάνουν να νιώθουμε μοναξιά. Είτε πρόκειται για ένα φίλο είτε για ρομαντικό σύντροφο, μπορούμε να βιώσουμε τη μοναξιά σε μικρότερο βαθμό σε μια σχέση όταν αισθανόμαστε αόρατοι, ανήκουστοι ή σαν να πρέπει να φοράμε μάσκα ή να είμαστε κάποιος που δεν είμαστε στην παρέα κάποιου άλλου ατόμου.
Κάθε φορά που βιώνουμε συναισθήματα μοναξιάς, αξίζει πάντα να αναρωτιόμαστε τι προσπαθούν να μας «πουν» αυτά τα συναισθήματα. Αλλά η Remes προτείνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις απαντήσεις που δίνουμε στον εαυτό μας. Όταν είμαστε μόνοι, μπορεί κάλλιστα να ρωτήσουμε «γιατί;». Αλλά οι απαντήσεις μας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. Αν απαντήσουμε στην ερώτηση: «Ίσως είμαι μόνος γιατί δεν έχω προσεγγίσει τους ανθρώπους όσο θα έπρεπε», τότε αυτό μπορεί να είναι κίνητρο.
Αλλά αν απαντήσετε στην ερώτηση, λέγοντας «Είμαι μόνος γιατί δεν είμαι συμπαθής» ή «Είμαι άτυχος», τότε η λύση θα μοιάζει αφηρημένη και απρόσιτη. Το κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι η διαχείριση και η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι στο χέρι μας!
Tags: Μοναξιά