Πώς η παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να ενισχύσει την ευημερία
09 Μαΐου 2024, 09:00
Εδώ και χιλιετίες, ο αθλητισμός αποτελεί για πολλούς ανθρώπους πηγή ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Η παρακολούθηση αθλημάτων, ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις, υπερβαίνει την ψυχαγωγία, ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν στο κοινό. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο κάνει τα άτομα να αισθάνονται ευτυχισμένα, αλλά ωφελεί επίσης το κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας την υγεία, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας την εγκληματικότητα. Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ παρακολούθησης αθλημάτων και ευεξίας, προσφέρουν περιορισμένα στοιχεία. Παρατηρώντας αυτό το κενό, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Shintaro Sato από τη Σχολή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Waseda, ξεκίνησε μια πρωτοποριακή μελέτη.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την επίδραση της παρακολούθησης αθλημάτων σε 20.000 Ιάπωνες κατοίκους. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, επιβεβαίωσαν το συνεχιζόμενο μοτίβο αυξημένης αναφερόμενης ευημερίας που σχετίζεται με την τακτική παρακολούθηση αθλημάτων. Ωστόσο, αυτή η μελέτη περιορίστηκε από την αδυναμία της να παρέχει καλύτερη εικόνα για τη σχέση μεταξύ της παρακολούθησης αθλημάτων και της ευημερίας.
Στη δεύτερη μελέτη, μια διαδικτυακή έρευνα που στόχευε στη διερεύνηση του κατά πόσο η σύνδεση μεταξύ της παρακολούθησης αθλημάτων και της ευημερίας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αθλήματος, συμμετείχαν 208 συμμετέχοντες. Στο πείραμά τους, προβλήθηκαν στους συμμετέχοντες διάφορα αθλητικά βίντεο, αξιολογώντας την ευημερία τους, τόσο πριν, όσο και μετά την προβολή τους.
Τα ευρήματα υπογράμμισαν ότι τα αθλήματα που θεωρούνται ευρέως γνωστά, όπως το μπέιζμπολ, είχαν πιο σημαντικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της ευημερίας σε σύγκριση με λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, όπως το γκολφ.
Ωστόσο, η πιο ρηξικέλευθη πτυχή αυτής της έρευνας, προέκυψε στην τρίτη μελέτη. Εδώ, η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές νευροαπεικόνισης για να εξετάσει εξονυχιστικά τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά από παρακολούθηση αθλημάτων.
Χρησιμοποιώντας πολυτροπικές διαδικασίες μέτρησης νευροαπεικόνισης MRI, αναλύθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 14 Ιαπώνων συμμετεχόντων ενώ παρακολουθούσαν αθλητικά κλιπ.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κατέδειξαν ότι, η θέαση αθλημάτων πυροδότησε ενεργοποίηση στα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ενδεικτική των συναισθημάτων ευτυχίας ή ευχαρίστησης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sports Management Review.
Tags: καλή ψυχολογία