ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η πανδημία μπορεί να έχει επηρεάσει τον εγκέφαλο των εφήβων

12 September 2024, 10:00

images

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους είναι σημαντικότατες, με πολυάριθμες μελέτες να έχουν τεκμηριώσει τις συνέπειες αυτές στην ψυχική τους υγεία και την κοινωνική ζωή. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα φαινόμενα, οδήγησαν στην πιο γρήγορη γήρανση του εγκεφάλου ορισμένων εφήβων - 4,2 χρόνια γρηγορότερα από ό,τι συνήθως στα κορίτσια και 1,4 χρόνια γρηγορότερα στα αγόρια κατά μέσο όρο-. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy των Επιστημών.

Ούσα η πρώτη του είδους της που συνεισφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφορές γήρανσης ανά φύλο, η μελέτη προσθέτει στοιχεία στο υπάρχον σύνολο δεδομένων που προέρχονται από 2 προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πανδημία COVID-19 και την επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου μεταξύ των εφήβων.

Όπως μεταδίδει το CNN, οι ερευνητές αρχικά σκόπευαν να παρακολουθήσουν τη συνήθη ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας με μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων των συμμετεχόντων το 2018. Σχεδίαζαν να ακολουθήσει μία ακόμη σάρωση το 2020.

Η πανδημία καθυστέρησε τη 2η μαγνητική τομογραφία κατά 3 έως 4 χρόνια - όταν οι 130 συμμετέχοντες από την Ουάσιγκτον ήταν μεταξύ 12 και 20 ετών. Οι συγγραφείς απέκλεισαν τους εφήβους που είχαν διαγνωστεί με αναπτυξιακή ή ψυχιατρική διαταραχή ή που έπαιρναν ψυχοφάρμακα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας που συνέλεξε πριν από την πανδημία για να δημιουργήσει ένα «κανονιστικό μοντέλο» για το πώς θα αναπτυχθούν πιθανώς 68 περιοχές του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, με το οποίο θα μπορούσαν να συγκρίνουν τα δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας μετά την πανδημία και να δουν αν απέκλιναν από τις προσδοκίες τους. Αυτό το κανονιστικό μοντέλο, είναι ανάλογο με τα κανονιστικά διαγράμματα ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται στα παιδιατρικά ιατρεία για την παρακολούθηση του ύψους και του βάρους σε μικρά παιδιά, είπαν οι συγγραφείς. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από άλλους ερευνητές για τη μελέτη των επιπτώσεων περιστάσεων ή καταστάσεων όπως το κοινωνικοοικονομικό μειονέκτημα, ο αυτισμός, η κατάθλιψη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή το τραυματικό στρες.

Η μελέτη αποκάλυψε επιταχυνόμενη λέπτυνση του φλοιού στους εγκεφάλους των εφήβων μετά την πανδημία - που εμφανίζεται σε 30 περιοχές του εγκεφάλου και στα 2 ημισφαίρια και στους λοβούς για τα κορίτσια και μόνο σε 2 περιοχές για τα αγόρια.

«Τα ευρήματα είναι μια σημαντική κλήση αφύπνισης για την ευθραυστότητα του εγκεφάλου των εφήβων», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Patricia K. Kuhl, από το Bezos Family Foundation in Early Childhood Learning και συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Μάθησης και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, μέσω email. «Οι έφηβοι χρειάζονται τη στήριξή μας τώρα περισσότερο από ποτέ».

Σχετικά Άρθρα