Πώς η επιδοκιμασία ή η αποδοκιμασία επιδρούν στον ψυχισμό ενός παιδιού
13 Ιανουαρίου 2022, 10:00
Είναι γνωστό ότι, μεταξύ των παιδιών, αλλά και εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, γίνονται συχνά σχόλια που εμπεριέχουν έναν τόνο αποδοκιμασίας και κριτικής. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για το παιδί και να επηρεάσει τον ψυχισμό ή τη συμπεριφορά του.
Τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιδί μπορούν να την ασκήσουν οι ίδιοι οι γονείς του. Οι τελευταίοι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους δεδομένης της τάσης μιμητισμού των νεαρών μελών της οικογένειας. Έτσι, λοιπόν, έχει παρατηρηθεί ότι η καταθλιπτική συμπεριφορά που μπορεί να έχουν παρουσιάσουν οι γονείς σε κάποια φάση από τη γέννηση του παιδιού και μετά, και ειδικά η μητέρα, επιδρά πολύ αρνητικά στον ψυχικό κόσμο του παιδιού.
Αυτό συνεπάγεται ότι το παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν δέχεται οποιουδήποτε είδους κριτική, ενώ ενδέχεται και το ίδιο εν τέλει να οδηγηθεί σταδιακά στην ανάπτυξη καταθλιπτικής συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα επικριτικά σχόλια, από όπου κι αν προέρχονται, ώστε να μην αντιδρούν υπερβολικά ή να μην εσωτερικεύουν τη θλίψη και τον θυμό που ενδεχομένως να τους προκαλούν τέτοια σχόλια. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη βοήθεια των γονέων, των δασκάλων, ή ακόμη και με την αρωγή ενός ειδικού.
Από την άλλη πλευρά, η επιδοκιμασία και η επαινετική στάση των γονέων απέναντι στο παιδί τους φέρεται να επιδρά θετικά στην ψυχολογία του. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ψυχική κατάσταση του πατέρα και της μητέρας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως τα σχόλια που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο επιδοκιμαστικά.
Είναι, όμως, σημαντικό οι γονείς να κάνουν κριτική στα παιδιά με ήπιο τρόπο, τέτοιο που θα τα ωφελήσει και δεν θα τα επηρεάσει αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, η επιδοκιμασία και το «μπράβο» είναι τουλάχιστον απαραίτητα για τον ψυχισμό των παιδιών, και αυτό οι γονείς δεν πρέπει να τα ξεχνάνε ποτέ!
Tags: Κακή Ψυχολογία, καλή ψυχολογία, Παιδί, Παιδοψυχολογία, Ψυχολογία