Πώς η διάθεση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στη γλώσσα
17 Ιανουαρίου 2023, 09:00
Όταν οι άνθρωποι έχουν αρνητική διάθεση, μπορεί να εντοπίζουν πιο γρήγορα τα λάθη στα κείμενα που διαβάζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Communication, βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα.
Η Δρ Vicky Lai, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Γνωσιακής Επιστήμης στην Αριζόνα, εργάστηκε με μελετητές στην Ολλανδία για να διερευνήσει πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας σε σχέση με τη γλώσσα, ανάλογα με τη διάθεσή μας.
Η Lai και οι συν-συγγραφείς της μελέτης ξεκίνησαν να ''ελέγχουν'' τις διαθέσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη δείχνοντάς τους αποσπάσματα από τη δραματική ταινία "Sophie's Choice" ή την κωμική τηλεοπτική σειρά "Friends".
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άκουσαν μία σειρά από συναισθηματικά ουδέτερες ηχογραφήσεις που η καθεμία περιείχε μια «κρίσιμη πρόταση» με περίεργη σύνταξη ή λεξιλόγιο. Αυτή η πρόταση εμφανιζόταν σε οθόνη υπολογιστή, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της μελέτης μία ιστορία σχετικά με την οδήγηση τη νύχτα που τελείωνε με την πρόταση «Με τα φώτα αναμμένα, μπορείτε να δείτε περισσότερα». Σε ίια ξεχωριστή ιστορία σχετικά με την παρατήρηση των άστρων, η ίδια πρόταση άλλαξε και έγραφε «Με τα φώτα αναμμένα, μπορείς να δεις λιγότερα». Αν και αυτή η δήλωση είναι ακριβής στο πλαίσιο της παρατήρησης των άστρων, η ιδέα ότι το άναμμα των φώτων θα έκανε ένα άτομο να βλέπει λιγότερο είναι πολύ λιγότερο γνωστή έννοια που αψηφά τις προεπιλεγμένες γνώσεις.
Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν αρνητική διάθεση, με βάση τις απαντήσεις τους στην έρευνα, έδειξαν έναν τύπο εγκεφαλικής δραστηριότητας που εστίαζε περισσότερο στη λεπτομέρεια και τον εντοπισμό του λάθους.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν το πείραμα δύο φορές - μία στην κατάσταση αρνητικής διάθεσης και μία στην κατάσταση της θετικής διάθεσης-. Μεταξύ των δύο φάσεων μεσολάβησε ένα διάστημα μίας εβδομάδας, με τις ίδιες ιστορίες να παρουσιάζονται κάθε φορά.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλες γυναίκες, επειδή η Lai και οι συνεργάτες της ήθελαν να προσαρμόσουν τη μελέτη τους στην υπάρχουσα βιβλιογραφία που περιοριζόταν σε γυναίκες συμμετέχουσες. Η Lai δήλωσε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμμετέχοντες όλων των φύλων.
Tags: Εγκέφαλος, Ψυχική νόσος, ψυχική υγεία