Πώς επηρεάζει ο ηλικιακός ρατσισμός την υγεία;
07 Ιουλίου 2022, 07:00
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλοι οι ενήλικες βιώνουν κάποια μορφή ηλικιακού ρατσισμού στην καθημερινότητά τους.
«Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι ένας τύπος διάκρισης που μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσο φανερούς όσο και διακριτικούς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Julie Ober Allen, PhD , επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Υγείας και Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Ο καθημερινός ηλικιακός ρατσισμός έχει τις ρίζες του σε στερεότυπα και πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση που αφαιρούν την ατομικότητα των ανθρώπων».
Ενώ η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του ηλικιακού ρατσισμού και της κακής υγείας, οι ειδικοί λένε ότι αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω η σύνδεση.
Ο Δρ Ronan Factora, γηρίατρος στο Κέντρο Γηριατρικής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ, αναφέρει ότι ο εσωτερικευμένος ηλικιακός ρατσισμός είναι ένα ζήτημα με το οποίο οι ασθενείς του έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.
«Συχνά ακούω ασθενείς να λένε «αδυνατίζω, είναι απλώς επειδή γερνάω», ή «μου κόβεται η ανάσα επειδή γερνάω», ή «έχω προβλήματα μνήμης επειδή γερνάω». Έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται ότι αυτά τα πράγματα που βιώνουν είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά συχνά αυτό δεν ισχύει».
Όταν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας εσωτερικεύουν αυτές τις πεποιθήσεις, αποβάλλουν τον πόνο τους και επιλέγουν να μην ελέγχουν τις ασθένειές τους, μπορεί να χάνουν την ευκαιρία να λάβουν θεραπεία και να ανακουφιστούν, είπε.
Η Ober Allen και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι η εμπειρία περιπτώσεων καθημερινού ηλικιακού ρατσισμού προκαλεί μια στρεσογόνα αντίδραση στο σώμα που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της γήρανσης.
Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, όταν εκτίθεστε σε χρόνιες πηγές στρες, όπως ο καθημερινός ηλικιακός ρατσισμός, αρχίζει να καταπονείται πραγματικά το σύστημα φυσιολογικής απόκρισης στο στρες, είπε.
Με άλλα λόγια, το άγχος από το συνεχή βομβαρδισμό με μηνύματα σχετικά με την ηλικία από τα μέσα ενημέρωσης, τους φίλους και την οικογένεια και το ευρύ κοινό, καθώς και οι εσωτερικευμένες επιβλαβείς πεποιθήσεις για τη γήρανση, μπορεί να έχουν πολλές επιπτώσεις.
«Όταν οι άνθρωποι βιώνουν την απόκριση στο στρες τόσο συχνά και τόσο τακτικά, η έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και να αυξήσει τον κίνδυνο για την επιδείνωση πολλαπλών βιολογικών συστημάτων, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο για μια ποικιλία διαφορετικών χρόνιων ασθενειών», δήλωσε η Ober Allen.
«Έτσι, σε κάποιο βαθμό, ίσως ορισμένες από τις αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία που συνδέουμε με τη γήρανση, εάν στην πραγματικότητα σχετίζονται με τον ηλικιακό ρατσισμό και όχι με τη γήρανση που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να προληφθούν», κατέληξε.
Tags: ρατσισμός, τρίτη ηλικία