Ψυχική υγεία: Η άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή
06 Μαρτίου 2023, 09:00
Μία νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας. Με υψηλά και αυξανόμενα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να έχει θετική εφαρμογή στις θεραπείες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν 1 στους 8 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι η ψυχική υγεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν άγχος αυξήθηκε κατά 26% και οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28%.
Ο Carlo Celotti MSc, CSCS, ιδιοκτήτης του All In One Strength and Conditioning στο Τορόντο, θυμάται πώς τα μέλη μοιράστηκαν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία από την έλλειψη πρόσβασης στο γυμναστήριο.
Είπε: «Είχαμε ένα κύμα νέων μελών που όλοι ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία υπέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την άσκηση ως μέθοδο βελτίωσής της».
Οι ερευνητές προτείνουν δομημένες παρεμβάσεις άσκησης ως βασικό παράγοντα για τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας.
Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε 97 ανασκοπήσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Σε αυτές τις 1.039 δοκιμές συμμετείχαν 128.119 συμμετέχοντες που αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα σε διάστημα μικρότερο των 12 εβδομάδων. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη, άγχος και ψυχική δυσφορία.
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με ψυχικές παθήσεις, υγιή άτομα και άτομα με διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Η προσθήκη σωματικής δραστηριότητας είχε υψηλότερες θετικές επιδράσεις στην κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία από τη συνήθη φροντίδα – σε όλες τις ομάδες. Τα σημαντικότερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε άτομα με κατάθλιψη, μητέρες πριν και μετά τον τοκετό, υγιή άτομα, άτομα που διαγνώστηκαν με HIV και νεφρική νόσο.
Όλοι οι τύποι σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, του pilates, της γιόγκα και της προπόνησης αντίστασης φάνηκε να είναι ευεργετικοί. Ωστόσο, ένας τύπος άσκησης έδειξε τη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα ψυχικής υγείας: η σωματική δραστηριότητα υψηλότερης έντασης.