Ποιοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη
19 Δεκεμβρίου 2024, 09:00
Οι διαταραχές διάθεσης και άγχους μεταξύ των νέων αυξάνονται διαρκώς κι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Πολύ λίγες μελέτες έχουν εντοπίσει δείκτες που υποδεικνύουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των διαταραχών στη ζωή ενός εφήβου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι το 50% των παιδιών που βιώνουν 1 καταθλιπτικό επεισόδιο ή μία κρίση άγχους, θα βιώσουν και 2ο, ενώ, μεταξύ αυτών που έχουν βιώσει δύο επεισόδια, το 80% θα παρουσιάσει και τρίτο ή περισσότερα.
Σύμφωνα με το Science Daily, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Calgary, στον Καναδά, παρακολούθησαν μια ομάδα 145 εφήβων (64,8% εκ των οποίων ήταν κοπέλες) με οικογενειακό ιστορικό καταθλιπτικών ή αγχωδών διαταραχών, που τους έθεσε σε πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτές τις διαταραχές. Οι οικογένειες που συμμετείχαν ήταν μέρος της μελέτης του Calgary Biopsychosocial Risk for Adolescent Internalizing Disorders (CBRAID), ενός διαχρονικού ερευνητικού προγράμματος που εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την πρώτη εμφάνιση διαταραχών διάθεσης και άγχους στην εφηβεία.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 9 και 18 μηνών για να αξιολογήσουν εάν οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδη διαταραχή ή αυτοκτονικές τάσεις. Βρήκαν, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, ότι μια μειωμένη απόκριση στη θετική ανταμοιβή, ενώ οι έφηβοι έπαιζαν ένα παιχνίδι στο οποίο οι έφηβοι είπαν ότι είτε κέρδισαν είτε έχασαν, προέβλεπε την εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά όχι άγχους ή αυτοκτονικών ιδεών. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι έφηβοι που αισθάνονται λιγότερη ευχαρίστηση ή ικανοποίηση όταν λαμβάνουν ανταμοιβές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να αναπτύξουν κατάθλιψη για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Ο πρώτος συγγραφέας Gia-Huy L. Hoang, μεταπτυχιακός φοιτητής στις νευροεπιστήμες, στο Πανεπιστήμιο του Calgary, δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά με καταθλιπτικές ή αγχώδεις διαταραχές, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, γενικά παρουσιάζουν αμβλεία ανταπόκριση στις ανταμοιβές. Η έρευνά μας δείχνει ότι η απάντηση του εγκεφάλου στις ανταμοιβές μπορεί να είναι ένας δείκτης που υποδεικνύει συγκεκριμένα κίνδυνο για κατάθλιψη, παρά για άγχος ή αυτοκτονία, στους εφήβους. Η χρήση ΗΕΓ για τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις ανταμοιβές είναι μια απλή και χαμηλού κόστους μέθοδος για τη μέτρηση αυτής της απόκρισης».
Ο αρχισυντάκτης του Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging Cameron S. Carter, MD, σχολιάζει: «Η κατάθλιψη, το άγχος και η αυτοκτονία συνδέονται στενά και είναι εξαιρετικά κοινά προβλήματα που συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβεία. Η ανταμοιβή συνδέεται στενά με την κατάθλιψη και το άγχος, ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το εάν μια αμβλεία απόκριση στις ανταμοιβές προηγείται αυτών των καταστάσεων και ενέχει κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους ή αυτοκτονίας.
Η έρευνα σε συγκεκριμένους βιοδείκτες που μπορούν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καταστάσεων κατά την πρώτη ζωή είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση και την αξιολόγηση των κινδύνων ψυχικής υγείας».