Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας
04 Αυγούστου 2022, 09:00
Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχολογικές καταστάσεις που αφορούν στην εικόνα που έχει ο ασθενής για το σώμα του και το φαγητό. Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις αναπτύσσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και εμφανίζουν ψυχικά και σωματικά συμπτώματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατροφικών διαταραχών. Δύο από τις πιο συχνές είναι η ανορεξία και η βουλιμία.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο διατροφικών συνθηκών είναι ότι ένα άτομο με ανορεξία μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικές για να χάσει ή να αποφύγει να πάρει βάρος, ενώ ένα άτομο με βουλιμία χρησιμοποιεί συνήθως στρατηγικές για να αποβάλει το φαγητό από το σύστημά του μετά από επεισόδια υπερφαγίας.
Ψυχογενής ή νευρική ανορεξία
Το άτομο με ανορεξία μπορεί να εμφανίσει τις ακόλουθες συμπεριφορές:
- Να τρώει πολύ λίγο, αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε θερμίδες ή να παραλείπει γεύματα.
- Να φοράει φαρδιά ρούχα για να μην φανεί πόσο αδύνατο είναι.
-Να λαμβάνει φάρμακα που περιορίζουν την όρεξη.
- Να ζυγίζεται συχνά, ακόμα και δύο φορές την ημέρα.
- Να ασκείται υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και λιποθυμικά επεισόδια.
- Να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη ως υπέρβαρο, ακόμα και όταν είναι λιποβαρής ή αποσκελετωμένο.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν έναν υποτύπο ανορεξίας που ονομάζεται "ανορεξία άμετρης εκκαθάρισης". Αυτά τα άτομα θα περιορίσουν σοβαρά την πρόσληψη τροφής τις περισσότερες φορές, αλλά έχουν επίσης περιόδους κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την υπερφαγία, θα αποβάλλουν την τροφή, παίρνοντας καθαρτικά ή διουρητικά ή κάνοντας εμετό.
Η ανορεξία είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσω αυτοκτονίας ή επιπλοκών που συνδέονται με την πείνα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Η.Π.Α., τα άτομα με ανορεξία συχνά βιώνουν άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος.
Ψυχογενής ή νευρική βουλιμία
Το κύριο χαρακτηριστικό της βουλιμίας είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, μετά τα οποία ένα άτομο θα αποβάλει ό,τι κατανάλωσε. Ένα επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνει υπερκατανάλωση τροφής και στη συνέχεια εμετό, χρήση καθαρτικών ή χορήγηση κλύσματος. Τα άτομα που ζουν με βουλιμία μπορεί να έχουν φυσιολογικό βάρος ή να είναι ελαφρώς υπέρβαρα ή λιποβαρή.
Μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να μιλήσει για τη σχέση του με το φαγητό, αλλά είναι σημαντικό να είναι ειλικρινής. Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, ούρων και ΗΚΓ για να ελεγχθεί η υγεία του. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί επίσης να ελέγξει την υγεία των νεφρών και των οστών του.
Τέλος, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους αγαπημένους μπορεί να είναι σημαντικές, βοηθώντας ένα άτομο να λάβει μια ακριβή διάγνωση και παρέμβαση έγκαιρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους των οποίων οι γονείς ή οι κηδεμόνες μπορεί να χρειαστεί να τους συνοδεύσουν όταν αναζητούν θεραπεία.