Παιδί και διαζύγιο: Οδηγός επιβίωσης
21 Φεβρουαρίου 2020, 09:05
Αυτό που "πονάει" πιο πολύ το παιδί είναι να μεγαλώνει μέσα σε ένα δυστυχισμένο γάμο όπου οι δύο γονείς είναι χειριστικοί ή σωματικά βίαιοι. Τότε είναι που τα παιδιά στερούνται συναισθηματική στήριξης και φροντίδας και γίνονται στην ενήλικη ζωή άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα και αδυναμία να κάνουν ισορροπημένες προσωπικές σχέσεις.
Αυτό μας εξηγεί η συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc, την οποία καλέσαμε να απαντήσει στο ερώτημα πως να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει ένα διαζύγιο.
Όπως σημειώνει η ειδικός, τα παιδιά παραδειγματίζονται από τις συμπεριφορές των γονέων τους, αποκτώντας τα πρότυπα σχέσεων αλλά και τους τρόπους λύσης των συγκρούσεων, βλέποντας τι κάνουν οι ίδιοι... Έτσι, για να μην γίνουν τα παιδιά μνησίκακα, με κατάθλιψη, τάσεις φυγής και εχθρικότητα, πρέπει να προσπαθήσουν οι γονείς είτε είναι σε γάμο, είτε σε διαδικασία διαζυγίου, να είναι μεταξύ τους "πολιτισμένοι".
Οι σύζυγοι, μας λέει η ψυχολόγος, που δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί με ηρεμία και στοιχειώδη επικοινωνία, είναι καλό να προχωρούν σε διαζύγιο για να μην υποβάλλουν τα παιδιά τους στη δοκιμασία να τους βλέπουν να μαλώνουν, να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, να είναι δυστυχισμένοι και εχθρικοί. Κι αυτό ισχύει βέβαια και για την περίπτωση που χωρίζουν. "Το καλύτερο σενάριο για τα παιδιά είναι ένα περιβάλλον με όσο το δυνατό λιγότερες συγκρούσεις οι οποίες οδηγούνται σε λύση", λέει η κ. Θεοδωρακοπούλου.
Και μας δίνει με τον τρόπο αυτό τον καλύτερο οδηγό: Ανεξαρτήτως αν χωρίσουμε ή μείνουμε μαζί, πρέπει να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να μην μαλώνουμε μπροστά στα παιδιά. Δεν είναι το διαζύγιο που τα κάνει δυστυχισμένα και δυσλειτουργικά στην υπόλοιπη ζωή τους. Είναι οι κακές σχέσεις των γονέων και οι εντάσεις μεταξύ τους! Αν αποφασίσουμε να διατηρήσουμε τον γάμο για χάρη των παιδιών, πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε και την ηρεμία στο σπίτι. Αλλιώς ας κάνουμε ένα ήρεμο διαζύγιο...