Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η μοναξιά, η ακινησία και το στίγμα οι μεγαλύτεροι εχθροί
10 Οκτωβρίου 2023, 10:00
H κοινωνικοποίηση και η αποφυγή της μοναξιάς, της ακινησίας και της σιωπής, είναι ζητήματα επιβίωσης για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, διότι το να περάσουν δημιουργικό χρόνο με άλλους ανθρώπους, αθλούμενοι, ψυχαγωγούμενοι και συζητώντας για θέματα που τους ενδιαφέρουν, οδηγεί σε ποιοτικότερη και μεγαλύτερη ζωή!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του ΠΟΥ.
Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία τις περισσότερες φορές επηρεάζουν και τη σωματική υγεία, αλλά και τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους πλήττοντας έτσι την κοινωνικοποίηση του ασθενούς. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό... ο κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα στην ευτυχία και τη δυνατότητα να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις για τη ζωή του χωρίς να αντιμετωπίζει στίγμα και αποκλεισμούς.
Το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ είναι "Το δικό μας μυαλό, τα δικά μας δικαιώματα" και όπως κάθε χρόνο προτρέπει όλους μας να σταθούμε αλληλέγγυοι και συμπεριληπτικοί, με κατανόηση και αποδοχή δίπλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το στίγμα του ψυχικά ασθενούς ακόμα και στις πολιτισμένες δυτικές κοινωνίες του 21ου αιώνα.
Μετά την περιπέτεια της πανδημίας, εξάλλου, η ευαισθητοποίηση πρέπει να ενταθεί και για τις περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που παρουσιάζουν όλο και συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, το 10% των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας ξεκινούν από ψυχικές, είτε από συναισθηματικές αιτίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη το 2002 ήταν 154 εκατομμύρια, τα άτομα με σχιζοφρένεια 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια έπασχαν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, υπολογίζεται ότι περίπου 877.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και 1 στους 4 ασθενείς που επισκέπτονται κάποια υπηρεσία υγείας, πάσχει από τουλάχιστον 1 ψυχική, νευρολογική ή σχετιζόμενη με τη συμπεριφορά διαταραχή.
Οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην ΕΕ είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη, η αντιμετώπιση των οποίων παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στο εσωτερικό της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας προς εργασία, με το 25% των Ευρωπαίων πολιτών να έχει βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής του. Το δε κόστος στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα €240 δισ. ετησίως, ενώ το κόστος στη χαμένη παραγωγικότητα ανέρχεται στα €136 δισ. , συμπεριλαμβανομένων και των αναρρωτικών αδειών.