ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι λέξεις ενεργοποιούν κρυφές εγκεφαλικές διεργασίες

15 Ιανουαρίου 2025, 09:00

images

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι νευροδιαβιβαστές στον ανθρώπινο εγκέφαλο απελευθερώνονται κατά την επεξεργασία του συναισθηματικού περιεχομένου της γλώσσας, παρέχοντας νέες ιδέες για το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν τη σημασία των λέξεων. Η εργασία, που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες της Virginia Tech, προσφέρει βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γλώσσα επηρεάζει τις ανθρώπινες επιλογές και την ψυχική υγεία.

Ελήφθησαν νευροχημικές μετρήσεις σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση διέγερσης εγκεφάλου για τη θεραπεία του ιδιοπαθούς τρόμου ή για τη χειρουργική εμφύτευση μηχανισμού για την παρακολούθηση των κρίσεων σε επιληπτικούς ασθενείς. Οι διαδικασίες στοχεύουν σε ευδιάκριτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου - το θάλαμο και τον πρόσθιο φλοιό- αντίστοιχα.

Ενώ οι συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις εμφανίζονταν σε μια οθόνη, οι μετρήσεις λήφθηκαν με τη χρήση ηλεκτροδίων από ίνες άνθρακα στο θάλαμο, παράλληλα με τα παραδοσιακά ηλεκτρόδια πλατίνας-ιριδίου στον πρόσθιο κυκλικό φλοιό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λέξεις – με θετική, αρνητική ή ουδέτερη σημασία - ρυθμίζουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών. Με τη μέτρηση της δευτερεύουσας δυναμικής των απελευθερώσεων, εντόπισαν διαφορετικά μοτίβα που συνδέονται με τον συναισθηματικό τόνο, τις ανατομικές περιοχές και το ημισφαίριο του εγκεφάλου που εμπλέκεται.

«Το εκπληκτικό αποτέλεσμα προήλθε από τον θάλαμο», είπε ο William "Matt" Howe, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Νευροεπιστημών του Τεχνολογικού Κολλεγίου Επιστημών της Βιρτζίνια. "Αυτή η περιοχή δεν έχει θεωρηθεί ότι παίζει ρόλο στην επεξεργασία της γλώσσας ή του συναισθηματικού περιεχομένου, ωστόσο είδαμε αλλαγές νευροδιαβιβαστών ως απόκριση σε συναισθηματικές λέξεις. Αυτό υποδηλώνει ότι, ακόμη και περιοχές του εγκεφάλου που δεν συνδέονται συνήθως με συναισθηματική ή γλωσσική επεξεργασία, μπορεί να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία. Για παράδειγμα, τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την κίνηση μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσβαση σε συναισθηματικά σημαντικές πληροφορίες για την καθοδήγηση της συμπεριφοράς.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν στη νευροδιαβίβαση κατά τη λήψη αποφάσεων, αυτή η έρευνα διερευνά κάτι μοναδικό: το συναισθηματικό περιεχόμενο των λέξεων», δήλωσε ο Seth Batten, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο Montague.

«Σε αντίθεση με τα ζώα, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τις λέξεις, το πλαίσιο και το νόημά τους. Η μελέτη εξετάζει πώς τα συστήματα νευροδιαβιβαστών επεξεργάζονται λέξεις με διαφορετικό συναισθηματικό βάρος, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι αυτά τα συστήματα, τα οποία εξελίχθηκαν για να μας κρατήσουν ζωντανούς, βοηθούν τώρα και στην ερμηνεία της γλώσσας».

Ενώ βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, η σημασία της μελέτης έγκειται στη θεμελιώδη φύση της και στα ερωτήματα που εμπνέει για μελλοντική έρευνα.


Σχετικά Άρθρα