ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικά συναισθήματα και βαθύς ύπνος σχετίζονται με καλύτερη μνήμη

06 Φεβρουαρίου 2025, 10:00

images

Ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN (CBS) ανακάλυψαν πώς οι μνήμες που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά ή η ευτυχία, ενισχύονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη νευρολογική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά.

Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εδραίωση της μνήμης, τη διαδικασία που μετατρέπει νέα γεγονότα σε αναμνήσεις, αλλά δεν ξέρουμε πώς παίζει το ρόλο του στην ενίσχυση της μνήμης. Όπως μεταδίδει το Science Daily, πειράματα έχουν δείξει ότι τα συναισθηματικά γεγονότα μπορεί να υποβάλλονται σε διαφορετική επεξεργασία ανάλογα με το στάδιο του ύπνου, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές ποιο μέρος του ύπνου είναι πιο σημαντικό για τη σταθεροποίησή τους, ο ύπνος REM ή μη REM. Η νέα μελέτη με επικεφαλής τον Masanori Murayama στο RIKEN CBS ξεκίνησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά ισοδύναμα ουδέτερων και συναισθηματικών γεγονότων στα ποντίκια, ώστε να μπορέσουν να εξετάσουν τι κάνει διαφορετικά ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν εμπλέκονται τα συναισθήματα. Σε μια ουδέτερη κατάσταση, τα αρσενικά ποντίκια είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν μόνο μια λεία υφή την 1η ημέρα του πειράματος ως περίοδο εκμάθησης και τόσο αυλακώσεις όσο και λείες υφές την επόμενη ημέρα ως περίοδο δοκιμής. Όταν η μνήμη τους για την ομαλή υφή διατηρήθηκε μέχρι τη 2η ημέρα, εξερεύνησαν κατά προτίμηση την αυλακωτή, αλλά όχι τη λεία υφή.

Ωστόσο, όταν η λεία υφή συνδυάστηκε με μια θετική συναισθηματική εμπειρία -αλληλεπίδραση με ένα θηλυκό ποντίκι - η ανάμνηση της υφής κράτησε πολύ περισσότερο. Ακόμη και μετά από διάστημα 4 ημερών, την ημέρα 5, τα ποντίκια εξακολουθούσαν να προτιμούν τη λεία υφή, δείχνοντας ότι αυτή η πειραματική διάταξη θα μπορούσε να παράγει συναισθηματικά ενισχυμένη μνήμη υφής σε ποντίκια. Όπως εξηγεί ο Murayama, "αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει την ενίσχυση της αντιληπτικής μνήμης μέσω των συναισθημάτων σε πειραματόζωα. Καταφέραμε να το κάνουμε, και κατά συνέπεια, εντοπίσαμε κρίσιμα νευρικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην ενίσχυση της αντιληπτικής μνήμης."

Οι ερευνητές προσδιόρισαν την αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, ως κλειδί για αυτή τη διαδικασία. Για να ελέγξουν τη σημασία της επανενεργοποίησης του μη REM ύπνου, οι ερευνητές απέκλεισαν προσωρινά τις εισόδους αμυγδαλής στον κινητικό φλοιό που στέλνει εισόδους από πάνω προς τα κάτω στην αισθητήρια περιοχή. Όταν το έκαναν αυτό κατά τη διάρκεια του ύπνου μη REM, τα ποντίκια δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη μνήμη της υφής μέχρι την 5η ημέρα παρά τη συναισθηματική εμπειρία.

Αυτή η μελέτη όχι μόνο εξηγεί πώς το συναίσθημα ενισχύει άλλους τύπους αναμνήσεων, αλλά επισημαίνει επίσης πιθανές θεραπείες για καταστάσεις όπως ο εθισμός κατά τις οποίες τα συμπτώματα προκαλούνται μερικές φορές από αντιληπτικές πληροφορίες σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αναδρομή.

Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει πώς αυτά τα ευρήματα εφαρμόζονται σε μοντέλα ασθενειών, όπως η μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία ή ο εθισμός. «Για παράδειγμα, θα είναι σημαντικό να εξετάσουμε εάν μπορούμε να ανακτήσουμε ή ακόμα και να ενισχύσουμε τις μνήμες σε ηλικιωμένα ποντίκια», λέει ο Murayama. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αναπτύξουμε θεραπείες που βελτιώνουν την ψυχική υγεία και τις καταστάσεις που σχετίζονται με τη μνήμη».



Σχετικά Άρθρα