ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο μόλυβδος στη βενζίνη συνδέεται με άνω των 150 εκατ. περιπτώσεων διαταραχών ψυχικής υγείας

10 Δεκεμβρίου 2024, 07:00

images

Η έκθεση στον μόλυβδο της βενζίνης κατά την παιδική ηλικία είχε ως αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια περιπτώσεις ψυχιατρικών διαταραχών τα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο μόλυβδος απαγορεύτηκε από τα καύσιμα αυτοκινήτων το 1996. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, εξέτασε τη μόνιμη επίδρασή του στον πληθυσμό των ΗΠΑ αναλύοντας τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ηλικίας από το 1940 έως το 2015, δηλαδή κατά την παιδική ηλικία των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο πληθυσμός αυτός υπέστη περίπου 151 εκατομμύρια σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας που οφείλονται στην έκθεση σε μόλυβδο από την εξάτμιση του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων.

Η έκθεση στο μόλυβδο έκανε γενιές Αμερικανών πιο καταθλιπτικούς, αγχώδεις, απρόσεκτους ή υπερκινητικούς, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές - μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο Duke, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας - διαπίστωσαν ότι η έκθεση μείωσε επίσης την ικανότητα των ανθρώπων για έλεγχο των παρορμήσεων και τους έκανε πιο νευρωτικούς.

Οι διαφορές ψυχικής υγείας και προσωπικότητας που σχετίζονται με το μόλυβδο ήταν πιο έντονες για άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1966 και 1986, σύμφωνα με τη μελέτη. Από αυτήν την ομάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών που συνδέονται με το μόλυβδο ήταν για τη Generation X, που γεννήθηκε μεταξύ 1966 και 1970, και συνέπεσε με την κορύφωση της χρήσης βενζίνης με μόλυβδο στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Αντίθετα, οι ομάδες που γεννήθηκαν γύρω στο 1940 και το 2015 είχαν τη χαμηλότερη έκθεση σε μόλυβδο και ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με το μόλυβδο.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια «δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να το αλλάξουν αυτό», είπε ο Aaron Reuben, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός υπότροφος στη νευροψυχολογία στο Duke και στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Μελέτες σαν τη δική μας αποδεικνύουν ακόμα περισσότερο ότι η αποβολή του μολύβδου από το περιβάλλον μας και η μη τοποθέτηση του στην 1η θέση έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι είχαμε κατανοήσει προηγουμένως», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ακόμη και μικρές ποσότητες συνδέονται με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες, δεδομένου ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι γνωστό ότι βλάπτει τον εγκέφαλο και το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ιδίως των παιδιών κάτω των 6 ετών.



Σχετικά Άρθρα