Νέα μελέτη υπόσχεται να θεραπεύσει τους συνεχείς εφιάλτες
02 Νοεμβρίου 2022, 09:00
Η διαταραχή που προκαλεί σε κάποιους συνεχείς εφιάλτες, είναι μια κατάσταση ύπνου που επηρεάζει περίπου το 4% των ενηλίκων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μείωση του στρες, συμβουλευτική, σταδιακή απευαισθητοποίηση και φάρμακα, αλλά κυρίως τη θεραπεία πρόβας εικόνων, μια μορφή γνωστικής συμπεριφορικής εκπαίδευσης που διδάσκει στους ανθρώπους να ''ξαναδούν'' τους εφιάλτες τους με θετικό τέλος. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι στη θεραπεία, λένε οι ειδικοί.
Τώρα μια νέα μελέτη έχει προσθέσει ένα σημαντικό στοιχείο- την αναπαραγωγή ενός ήχου που η μνήμη του ατόμου έχει συσχετίσει με ένα πιο θετικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του REM (ταχεία κίνηση των ματιών) ή στο στάδιο των ονείρων του ύπνου.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές προσέθεσαν αυτό το νέο δεδομένο στη θεραπεία. Τα 18 άτομα με εφιαλτική διαταραχή άκουσαν έναν ουδέτερο ήχο ενώ ''ξαναέζησαν'' τους εφιάλτες τους με πιο θετικούς τρόπους. Μια ομάδα ελέγχου άλλων 18 ατόμων που είχαν επίσης εφιαλτική διαταραχή, δεν άκουσαν επιπλέον ήχο ενώ επεξεργάζονταν ξανά τα όνειρά τους.
Και στα 36 άτομα δόθηκε ένας κεφαλόδεσμος για να το φορούν τη νύχτα για δύο εβδομάδες. Εκτός από την παρακολούθηση των σταδίων του ύπνου, η συσκευή απέδιδε ήχο, με τρόπο που δεν αφύπνιζε το συμμετέχοντα.
«Ένα από τα σημαντικά πράγματα σχετικά με την παρέμβαση αυτής της μελέτης είναι η χρήση σχετικά νέας τεχνολογίας που μπορεί να χρονομετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ερέθισμα στον πραγματικό ύπνο REM», δήλωσε ο Timothy Morgenthaler, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Mayo Clinic.
«Οι περισσότερες φορητές συσκευές δεν μετρούν με ακρίβεια τον πραγματικό ύπνο REM», προσέθεσε. "Φυσικά, περαιτέρω μελέτη μπορεί να αποκαλύψει ότι ο χρόνος δεν είναι τόσο κρίσιμος - αλλά αυτό μένει να καθοριστεί."
Ο ήχος μεταδιδόταν και στις δύο ομάδες κάθε 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του σταδίου των ονείρων του ύπνου σε διάστημα δύο εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, «η θεραπεία πρόβας με εικόνες λειτούργησε για όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου», είπε ο Δρ. Lampros Perogamvros, ψυχίατρος στο Εργαστήριο Ύπνου των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης και του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
«Ωστόσο, στην πειραματική ομάδα, όπου ο ήχος συσχετίστηκε θετικά, η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη – είχαν σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερους εφιάλτες», επεσήμανε.
Η θεραπεία πρόβας εικόνων μείωσε επίσης, τη συνολική δυσφορία, τις μετρήσεις της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου και στις δύο ομάδες, αλλά η μείωση των εφιαλτών επήλθε πιο γρήγορα στην πειραματική ομάδα και παρέμεινε σε τρίμηνη παρακολούθηση, είπε ο Perogamvros. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας που άκουγαν τον ήχο, ανέφεραν πιο ευχάριστες εμπειρίες ονείρων από εκείνα της ομάδας ελέγχου. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων και την επέκταση της ιδέας.
Tags: ύπνος, Ύπνος και όνειρα