ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη: Έξι τα είδη της κατάθλιψης

19 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Μια fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσει 6 τύπους κατάθλιψης και θεραπείες ως περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να λειτουργήσουν για 3 από αυτούς τους υποτύπους, σύμφωνα με μια μελέτη που ολοκληρώθηκε στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 801 συμμετέχοντες που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν fMRI για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κατάσταση ηρεμίας και, όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με εργασίες, να αναλύσουν τη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία.

Οι ερευνητές εστίασαν στις περιοχές του εγκεφάλου και τις συνδέσεις τους και ομαδοποίησαν εικόνες για να εντοπίσουν 6 διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας. Επιπλέον, 250 συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία 1 από τα 3 συνήθως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά ή συμπεριφορική θεραπεία ομιλίας.

Σε σύγκριση με άλλους υποτύπους, τα άτομα με έναν υποτύπο που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα στις γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου , παρουσίασαν την καλύτερη απόκριση στη βενλαφαξίνη.

Τα άτομα με άλλο υποτύπο που είχαν υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας σε 3 περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη και την επίλυση προβλημάτων, παρουσίασαν καλύτερη ανταπόκριση από τη συμπεριφορική θεραπεία ομιλίας.

Αντίθετα, τα άτομα με έναν υποτύπο που περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ελέγχει την προσοχή, ήταν λιγότερο πιθανό να δουν βελτίωση με τη θεραπεία ομιλίας από τους άλλους υποτύπους.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένους τύπους μείζονος κατάθλιψης που έχουν μια βασική αιτία σε συγκεκριμένες περιοχές και δίκτυα του εγκεφάλου», δήλωσε η Δρ. Leanne Williams, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να είναι καθοριστική, όπως είπε η Williams στο Medical News Today. «Είναι ένας δρόμος για να προχωρήσουμε πέρα από τη διάγνωση που βασίζεται μόνο στα παρατηρούμενα συμπτώματα, η οποία είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους και δεν μας λέει ποια θεραπεία θα λειτουργήσει καλύτερα για κάθε άτομο, αλλά ανοίγει την πόρτα για ιατρική ακριβείας σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία».

Ο τύπος θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, επικεντρώθηκε στη διδασκαλία των δεξιοτήτων αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων, έτσι ώστε η υψηλή δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι, για άτομα με χαμηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή που σχετίζεται με την προσοχή, τα αντικαταθλιπτικά πριν από τη θεραπεία ομιλίας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της εγκεφαλικής δραστηριότητας για την επιλογή της σωστής θεραπείας», είπε ο Δρ David Merrill, γηριατρικός ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John's Health Center στην Καλιφόρνια. 

«Τελικά, αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούμε φάρμακα, αλλά, εκτός από την περίπτωση που είστε σε εκπαιδευτικό ή μεγάλο νοσοκομείο, δεν θα έχετε πρόσβαση στις σαρώσεις fMRI για να προσφέρετε αυτό το επίπεδο διάγνωσης στους ασθενείς σας».

Σχετικά Άρθρα