ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήπως τα «όχι» καθορίζουν την πορεία μας στη ζωή;

28 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Από την παιδική ηλικία μέχρι την ώρα που θα κλείσει τα μάτια του, κάθε άνθρωπος καλείται συνεχώς να επιλέξει ποιο δρόμο θα πάρει, ποια πόρτα θα ανοίξει και σε ποια ερωτήματα θα απαντήσει θετικά ή αρνητικά... Όπως φαίνεται ωστόσο, τα "όχι" καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την εξέλιξή μας σε σχέση με τα "ναι".

Ο Μεταξάς όπως έχει καταγραφεί στην Ιστορία, δεν απάντησε στον Ιταλό πρέσβη "όχι" αλλά ... alors c' est la guerre. Δηλαδή, "λοιπόν έχουμε πόλεμο". Αλλά μέσα στη φράση αυτή υποβόσκει το ΟΧΙ στο τελεσίγραφο που μόλις είχε ακούσει... Ήταν δικτάτορας και υπό άλλες συνθήκες θα τον θυμόμασταν σήμερα με αυτή την αρνητική ιδιότητα. Αλλά έμελλε να μείνει στην Ιστορία του ελληνικού έθνους ως ένας ακόμα "ήρωας που πολεμάει ως Έλληνας" και δεν παραδίδει τη χώρα χωρίς μάχη!

Το παράδειγμά του είναι χαρακτηριστικό πώς ένα ΟΧΙ μπορεί να αλλάξει τη ζωή αλλά και την υστεροφημία μας. 

Αλλαγή μοίρας σε αυτή τη ζωή και σε ό,τι συναντάμε φεύγοντας, αποτελούν και τα εκατοντάδες παραδείγματα οσίων και αγίων στην Καινή Διαθήκη. Απλοί και αμαρτωλοί κατά τα άλλα άνθρωποι, έγιναν γνωστοί και λατρεύονται ως Άγιοι επειδή όταν ήρθε η ώρα να αρνηθούν την πίστη τους, απάντησαν ΟΧΙ.

Στην επιστήμη της Ψυχολογίας τα "όχι" και η περιχάραξη των ορίων μας, έχουν επίσης μεγάλη σημασία καθώς μάς γλιτώνουν από καταστάσεις που μακροπρόθεσμα θα μάς κάνουν δυστυχισμένους. Όχι στην καταπίεση, όχι στην προσβολή, όχι στη υποτίμηση, όχι στη μονομερή έκφραση αγάπης και σεβασμού, όχι στη λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία.

Όσα "ναι" κι αν έχουμε πει, τα "όχι" θα δώσουν το ρυθμό και το χρώμα στη ζωή που θα ζήσουμε. Ας επιλέγουμε με προσοχή και ώριμη σκέψη τις απαντήσεις μας κι ακόμα κι αν δεν κερδίσουμε την υστεροφημία ηρώων και Αγίων, θα κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια και θα νιώθουμε ελαφριά την ψυχή μας.

Χρόνια πολλά!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα