Μειώνουμε το άγχος με διατροφικές παρεμβάσεις
07 Φεβρουαρίου 2025, 09:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/ac9/2e5/cc0/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Θα μπορούσε το κλειδί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους να βρίσκεται στο έντερο μας; Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS και το Εθνικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών ανακάλυψαν μια κρίσιμη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το άγχος. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο EMBO Molecular Medicine, υποδηλώνει ότι οι μεταβολίτες των μικροβίων - ειδικά οι ινδόλες - διαδραματίζουν άμεσο ρόλο στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέεται με το άγχος.
Ο επιπολασμός των διαταραχών ψυχικής υγείας αυξάνεται με τα χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη, 1 στους 7 ανθρώπους στη Σιγκαπούρη έχει βιώσει μια διαταραχή ψυχικής υγείας, η οποία περιλαμβάνει καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν ξεκίνησε να διερευνήσει το ρόλο που παίζουν τα μικρόβια στην αγχώδη συμπεριφορά.
Όπως μεταδίδει το Science Daily, σε προκλινικές μελέτες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, σε περιβάλλον χωρίς μικρόβια, εκείνοι που δεν εκτέθηκαν σε ζωντανά μικρόβια, έδειξαν σημαντικά αυξημένα σημάδια συμπεριφοράς σχετιζόμενης με το άγχος.
Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το αυξημένο άγχος συσχετίστηκε με αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία συναισθημάτων όπως ο φόβος και το άγχος,. Αυτό προσδιορίστηκε περαιτέρω ότι σχετίζεται με εξειδικευμένες πρωτεΐνες εντός των εγκεφαλικών κυττάρων γνωστών ως εξαρτώμενα από το ασβέστιο κανάλια SK2, που σχετίζονται με την αγχώδη συμπεριφορά.
Σε συνθήκες όπου το σώμα και ο εγκέφαλος εκτίθενται σε μεταβολίτες ζωντανών μικροβίων, τα κανάλια SK2 αποτρέπουν τους νευρώνες από το να διεγερθούν υπερβολικά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Shawn Je από το Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης και Συμπεριφορικών Διαταραχών του Duke-NUS και ένας από τους κύριους συγγραφείς, εξήγησε:
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν τη συγκεκριμένη και περίπλοκη νευρική διαδικασία που συνδέει τα μικρόβια με την ψυχική υγεία. Εκείνοι χωρίς ζωντανά μικρόβια εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους με ζωντανά βακτήρια. Ουσιαστικά, η έλλειψη αυτών των μικροβίων διέκοψε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους, ιδιαίτερα σε περιοχές που ελέγχουν το φόβο και το άγχος, οδηγώντας σε αγχώδη συμπεριφορά».
Οι επιπτώσεις αυτών των παρατηρήσεων είναι πολλαπλές: για παράδειγμα, ανοίγει για τη θεραπευτική δυνατότητα στόχευσης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου για τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος αποκαθιστώντας τη σύνθεση του μικροβίου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής με ινδόλες ή εισάγοντας ως προβιοτικά μικροβίων του εντέρου που παράγουν ινδόλη.
Tags: Άγχος, προβιοτικά, χρόνιο άγχος, ψυχική υγεία