Μεγαλώνουμε ευτυχισμένους, ισορροπημένους και με χαρακτήρα εφήβους
06 Φεβρουαρίου 2023, 16:00
Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ γονέων και εφήβων και να περάσουν αυτή την περίοδο πιο "ανώδυνα"; Οι Δανοί φαίνεται ότι γνωρίζουν το μυστικό και μάλιστα το εφαρμόζουν με επιτυχία...
«Στόχος είναι να μεγαλώσετε υγιείς εφήβους με αυτοπεποίθηση και ισχυρό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό επίσης να παραμένετε ψύχραιμοι απέναντι σε κάθε έξαρση θυμού του παιδιού. Έτσι, θα μειώσετε τις συγκρούσεις, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Με αυτό τον τρόπο, θα διανύσετε αυτή την περίοδο με λιγότερα προβλήματα», λέει η Δανή ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl, η οποία αποκαλύπτει τα βασικά σημεία του τρόπου με τον οποίο οι συμπατριώτες της μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά στο βιβλίο της The Danish Way Of Raising Teens.
Σύμφωνα με τη Δρ Sandahl, η εμπιστοσύνη πρέπει να καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Αυτό φέρνει γονείς και παιδιά πιο κοντά και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσά τους. Επίσης, όσο δυναμικό κι αν είναι το παιδί, έχει πάντοτε την ανάγκη να νιώθει ότι οι γονείς του είναι δίπλα του πιο δυνατοί και πρόθυμοι να το στηρίξουν, «Σε έναν τόσο ανασφαλή κόσμο, οι έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι το σπίτι λειτουργεί ως το ασφαλές καταφύγιό τους. Αλλιώς, θα στραφούν σε άλλα πλαίσια, εκτός σπιτιού, που ενδεχομένως δεν θα είναι και τόσο ασφαλή», εξηγεί η Δρ Sandahl.
Αλλά όχι μόνον αυτό... Το αίσθημα της συμπόνιας αναπτύσσεται ήδη από το βρεφικό στάδιο και συνεχίζει μέχρι και την ενηλικίωση, ενθαρρύνοντας την ουσιαστική επικοινωνία. «Όσο καλύτερα διαχειρίζεται ο γονιός τα συναισθήματά του, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθει και στο παιδί του να κάνει το ίδιο», αναφέρει η ειδικός. .
Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι στην εφηβεία, το παιδί αποκτά την ανεξαρτησία του, διαμορφώνει το χαρακτήρα του και αποκτά σταδιακά την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Παράλληλα, ξεκινά να αναπτύσσει κριτική σκέψη, αμφισβητώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των γονιών του. Ο αυθορμητισμός και ο πειραματισμός με νέες εμπειρίες, είναι επίσης μέρος αυτής της διαδικασίας, που είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι η στιγμή που ο γονιός πρέπει να δείξει ότι στηρίζει το παιδί του σε αυτή τη διαδρομή γεμάτη αλλαγές, που θα το οδηγήσει τελικά στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.
Παράλληλα όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακούνε τους άλλους με αληθινό ενδιαφέρον και σεβασμό και να αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά όσα ακούν. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους, ενώ παράλληλα είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν με θάρρος την άποψή τους όταν χρειαστεί.