Μεγάλη τύχη αλλά και παράγοντας υγείας οι καλοί...ακροατές
23 September 2021, 16:00
Έχουμε γύρω μας συγγενείς, αγαπημένους, παιδιά, φίλους με τους οποίους συζητάμε... Αλλά έχουμε ανθρώπους να μάς ακούν πραγματικά και να ανταποκρίνονται στους δικούς μας προβληματισμούς; Όπως επισημαίνουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή NYU Langone Health / NYU Grossman, οι ηλικιωμένοι που έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους διαθέσιμους να τους ακούσουν, έχουν και καλύτερη εγκεφαλική υγεία.
Η ανάγκη να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ένας άνθρωπος είναι ίδια σε όλες τις ηλικίες. Αλλά στην τρίτη ηλικία φαίνεται ότι η διαδικασία αυτή διατηρεί τον εγκέφαλο και το ψυχισμό σε εγρήγορση και τελικά ωφελεί την υγεία. Το ζητούμενο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν είναι να έχουμε απλά ανθρώπους γύρω μας. Αυτό που μάς ωφελεί πραγματικά είναι να έχουμε ανθρώπους με το προσόν του καλού ακροατή! Αυτού δηλαδή που μάς χαρίζει λίγο από το χρόνο του να μάς ακούσει πραγματικά. Κι όχι να βιάζεται να πει τα δικά του...
"Η καλή γνωστική λειτουργία θεωρείται ως ένα σφουγγάρι που σβήνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και των ασθενειών από τον εγκέφαλο", λένε χαρακτηριστικά οι τρεις επικεφαλής της έρευνας Δρ Joel Salinas, Δρ Lulu P. και Δρ David J. Levidow καθηγητές Νευρολογίας. Και συνεχίζουν: "Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχουν πράγματα να κάνουμε για να βελτιώσουμε την πρόγνωση στη γήρανση του εγκεφάλου και την εμφάνιση νόσων που σχετίζονται με την εκφύλισή του, όπως είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ. Δεν έχουμε την απόλυτη θεραπεία για τις νόσους αυτές αλλά φαίνεται ότι μπορούμε να τις προλάβουμε".
Tags: Αλτσχάιμερ, Άνοια, Εγκέφαλος, Νόσος Αλτσχάιμερ, τρίτη ηλικία