Λίγη ξεκούραση στη μέση της ημέρας βοηθά στην εκπαίδευση των παιδιών
22 Μαρτίου 2021, 10:00
Τα παιδιά που κοιμούνται 30 με 60 λεπτά τα μεσημέρια, παρουσιάζουν βελτιωμένη ψυχολογία και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτό αναφέρει νέα αμερικανο-κινεζική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sleep.
Η μελέτη διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνια-Ιρβάιν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά της ΣΤ δημοτικού που κοιμούνται μέσα στην ημέρα, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο κατά 7,6%.
Ο ερευνητής Adrian Raine, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά Δ, Ε και ΣΤ δημοτικού, δέκα έως δώδεκα ετών, που παίρνουν έναν σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα».
Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην ανεπάρκεια του ύπνου -που πλέον προσεγγίζει το 20% των παιδιών- και μάλιστα στην προσχολική ηλικία, καθώς στις ΗΠΑ ο μεσημεριανός υπνάκος παραλείπεται εντελώς από τα παιδιά. Αντιθέτως, στην Κίνα αυτή η συνήθεια διατηρείται και αποτελεί μέρος του καθημερινού προγράμματος των παιδιών. Γι’ αυτό και οι ερευνητές της μελέτης συνέλεξαν πληροφορίες από την κινεζική μελέτη China Jintan Cohort Study, που ξεκίνησε το 2004 τη συλλογή πληροφοριών από την παιδική έως την εφηβική ηλικία.
Από 2.928 παιδιά Δ έως ΣΤ δημοτικού, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους, καθώς και για τις επιδόσεις τους όταν έφτασαν στην έκτη δημοτικού. Συμπεριέλαβαν, επίσης, ψυχολογικές μετρήσεις (θάρρος, ευτυχία) και φυσικές μετρήσεις (δείκτης μάζας σώματος, επίπεδα γλυκόζης). Επιπλέον, ζήτησαν από τους δασκάλους να παρέχουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την επίδοση κάθε μαθητή. Έλαβαν υπόψη τους και δημογραφικά στοιχεία (π.χ. φύλο, εκπαίδευση γονέων, περιοχή σχολείου κ.λπ.).
Η Sara Mednick, ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισήμανε ότι αν και πολλές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη πεδίου σχετικά με τη θετική επίδραση του ύπνου μέσα στην ημέρα για τα παιδιά.
Tags: Παιδί, Σχολείο και παιδί, ύπνος