ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη: Σε κάποιους οφείλεται σε δίκτυο του εγκεφάλου

10 September 2024, 09:00

images

Ένα ξεχωριστό μοτίβο σε δίκτυο του εγκεφάλου φαίνεται να κάνει μερικούς ανθρώπους πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σαρώσεις με μαγνητική τομογραφία, αποκάλυψαν ότι ένα χαρακτηριστικό του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως «διακριτικό δίκτυο» (Salience Network), είναι σχεδόν διπλάσιο σε άτομα με κατάθλιψη από ό,τι σε εκείνους χωρίς την πάθηση, ανέφεραν οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Το δίκτυο αυτό αποτελείται από μία ομάδα περιοχών του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην επεξεργασία ανταμοιβής και στην εστίαση της προσοχής, δήλωσαν οι ερευνητές.

"Η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου διακριτικού δικτύου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη - το αποτέλεσμα είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε συνήθως στις μελέτες fMRI", δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Conor Liston, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 6 άτομα με μείζονα κατάθλιψη για να υποβληθούν σε επανειλημμένες σαρώσεις εγκεφάλου fMRI και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με αυτά από 37 υγιείς ανθρώπους. Κατά μέσο όρο, στα άτομα με κατάθλιψη, εντοπίστηκαν δίκτυα που καταλάμβαναν 73% περισσότερη επιφάνεια του εγκεφάλου σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου.

«Η συσχέτιση [του δικτύου] με την κατάθλιψη είναι λογικό, επειδή ένα από τα κύρια ελλείμματα στην κατάθλιψη είναι η ανηδονία, η οποία είναι η αδυναμία να αισθάνεσαι ευχαρίστηση και να απολαμβάνεις τις καθημερινές δραστηριότητες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Charles Lynch, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Weill Cornell Medicine.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε προηγούμενες σαρώσεις εγκεφάλου από εκατοντάδες άλλους ασθενείς, για να επικυρώσει τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διακριτικό δίκτυο, ήταν περισσότερο από 70% μεγαλύτερο, κατά μέσο όρο, σε 299 ασθενείς με κατάθλιψη, σε σύγκριση με 932 υγιείς μάρτυρες.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με μεγαλύτερα διακριτικά δίκτυα στην παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους - σχεδόν σαν να ήταν προσχεδιασμένοι για την πάθηση, δήλωσαν.

«Για χρόνια, πολλοί ερευνητές υπέθεταν ότι τα δίκτυα του εγκεφάλου φαίνονται ίδια σε όλους», είπε ο Lynch. «Αλλά τα ευρήματα αυτής της εργασίας , βασίζονται σε έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας που δείχνει ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των ατόμων».

Η ομάδα σχεδιάζει στη συνέχεια να μελετήσει τις επιπτώσεις των θεραπειών κατάθλιψης στη δραστηριότητα των δικτύων του εγκεφάλου, για να δει πώς λειτουργούν τα φάρμακα και άλλες θεραπείες για την καταστολή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σχετικά Άρθρα