Κάποια ζώα αντιλαμβάνονται τους αριθμούς
01 Μαΐου 2024, 18:00
Νέα έρευνα με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες καθηγητή Yung Wing-ho από το Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ (CityUHK) και τον καθηγητή Ke Ya από την Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (CUHK), έκανε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη σχετικά με το εάν και πώς αντιλαμβάνονται τα ζώα την έννοια των αριθμών, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη διακριτικής αίσθησης της αριθμητικής σε αρουραίους και προσφέροντας ένα ζωτικό μοντέλο για τη διερεύνηση της νευρικής βάσης της αριθμητικής ικανότητας στους ανθρώπους.
Όπως μεταδίδει το Science Daily, η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει μια καινοτόμο προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια νέα εργασία αριθμητικής μάθησης, τεχνικές χειρισμού εγκεφάλου και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και που επιλύει μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ερευνητών σχετικά με το αν οι αρουραίοι έχουν αίσθηση των αριθμών. Η μελέτη ρίχνει φως στους μηχανισμούς που διέπουν την αριθμητική ικανότητα. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι χωρίς προηγούμενη γνώση αριθμών, ήταν σε θέση να αναπτύξουν την αίσθηση των αριθμών όταν εκπαιδεύονταν με ήχους που αντιπροσωπεύουν 2 ή 3 αριθμούς. Παρά την επίδραση των συνεχών μεγεθών, οι αρουραίοι επικεντρώνονταν σταθερά στον αριθμό των ήχων όταν έκαναν επιλογές για ανταμοιβές τροφής.
Ο καθηγητής Yung, αναπληρωτής κοσμήτορας του Jockey Club College of Veterinary Medicine and Life Sciences και Πρόεδρος Καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο CityUHK, είπε: "Η μελέτη μας βοηθά στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ του μεγέθους και της επεξεργασίας του αριθμού. Ανακαλύψαμε ότι, όταν αποκλείσαμε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου των αρουραίων, που ονομάζεται οπίσθιος βρεγματικός φλοιός, επηρεάστηκε η ικανότητά τους να κατανοούν τους αριθμούς, αλλά όχι η αίσθηση του μεγέθους τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος έχει μια συγκεκριμένη περιοχή για την διαχείριση των αριθμών».
Ο καθηγητής Ke από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών στο CU Medicine, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα ευρήματα. «Η μελέτη όχι μόνο λύνει ένα μακροχρόνιο μυστήριο σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος χειρίζεται τους αριθμούς, αλλά προσφέρει επίσης νέες γνώσεις για τη μελέτη των συγκεκριμένων νευρικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στην επεξεργασία αριθμών στα ζώα και πώς τα γονίδια συνδέονται με τις μαθηματικές ικανότητες», σημείωσε.
"Επιπλέον, τα ευρήματα από τη μοντελοποίηση νευρωνικών δικτύων, θα μπορούσαν να έχουν πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο μέλλον, η αυξημένη κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου στους οποίους βασίζεται η επεξεργασία των αριθμών, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για άτομα με αριθμητικές δυσκολίες".
Tags: κατοικίδια, Κατοικίδιο, Σκύλος