ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και εξέλιξη των παιδιών στο σχολείο: Κι όμως συνδέονται

03 September 2024, 18:00

images

Συστηματική ανασκόπηση από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο  της Νότιας Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Curtin, το Ινστιτούτο SAHMRI, το Πανεπιστήμιο Harvard και άλλους φορείς, κατέληξε σε ανησυχητικά αποτελέσματα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. Από 19 μελέτες που μελετήθηκαν, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1,25 εκατομμύρια άτομα, το 79% έδειξαν μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση στα παιδιά που εκτέθηκαν στο κάπνισμα της μητέρας τους πριν τη γέννησή τους.

Μια πρόσθετη μετα-ανάλυση οκτώ μελετών, με δείγμα 723.877 συμμετεχόντων, έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στο προγεννητικό κάπνισμα της μητέρας, ήταν 49% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπαίδευση συγκριτικά με παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Bereket Duko από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, τονίζει ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μόνο την άμεση υγεία του παιδιού, αλλά μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ακαδημαϊκή του εξέλιξη: «Για δεκαετίες, οι οργανισμοί υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος, όμως αυτή η συνήθεια συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η έρευνά μας δείχνει ότι το προγεννητικό κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την εκπαιδευτική του πορεία, τοποθετώντας το σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συνομηλίκους του», προσθέτει.

Η συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνει την ανάγκη για εκπαίδευση των μελλοντικών γονέων σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. «Η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γονείς κατανοούν πλήρως τις συνέπειες των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Duko.

Σχετικά Άρθρα