ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακός ύπνος, άγχος, διαταραχές εντέρου επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου

15 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Η επίδραση του κιρκάδιου ρυθμού και του στρες στο μικροβίωμα του εντέρου και η εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αποτελούν το επίκεντρο διαφόρων πρόσφατων ερευνών. Σε μία μελέτη σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances το Σεπτέμβριο του 2024, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, επιδεινώνεται από τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, η οποία συμβάλλει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου. Αυτή με τη σειρά της αυξάνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα, επιδρώντας στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στα ποντίκια, όπως συνάγεται από τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην Εβδομάδα Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας (UEG) 2024 — που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας — και τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Και οι δύο αυτές μελέτες χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να μιμούνται ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τάσης για σχηματισμό όγκων ή της κιρκαδικής διαταραχής.

Το άγχος της διαταραχής του ύπνου και ο αντίκτυπος στον κιρκάδιο κύκλο, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορες ομοιοστατικές διαδικασίες, είπε ο Shuji Ogino, MD, PhD, καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Brigham and Women's, στο Medical News Today.

Ο Ogino, ο οποίος δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές τις μελέτες, είπε ότι θεωρούσε ότι «η εργασία νυχτερινού ωραρίου γίνεται αποδεκτή ως καρκινογόνος παράγοντας» και επεσήμανε τις ορμονικές διαταραχές και την παρέμβαση σε αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις διεργασίες που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη διαταραχή του ύπνου.

«Πιστεύω ότι η διαταραχή του ύπνου και η ορμονική διαταραχή πιθανότατα επηρεάζουν αυτούς τους μηχανισμούς καταστολής του καρκίνου. Μπορεί επίσης να διαταράξουν ορισμένους αυξητικούς παράγοντες, ίσως και να τους ρυθμίσουν προς τα πάνω», προσέθεσε.

«Η διαταραχή του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ομοιόσταση του εντέρου. Έτσι έχουμε ένα συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ένα παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν είμαστε ξύπνιοι έχουμε ένα ενεργοποιημένο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ώστε να μπορούμε να παλέψουμε ή να τρέξουμε. Όταν κοιμόμαστε, διαφορετικοί νευρωνικοί και ενδοκρινικοί ομοιοστατικοί μηχανισμοί παίζουν και ρυθμίζουν το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων με άφθονα μικρόβια.

 Έχουμε διατηρήσει έναν τέτοιο κιρκάδιο ρυθμό εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Σχετικά Άρθρα