Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021 επικεντρώνεται στις ανισότητες
10 Οκτωβρίου 2021, 08:00
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες με εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη των ψυχικά πασχόντων.
Παγκοσμίως, περισσότερα από 450 εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη με τα "τέρατα" της κατάθλιψης, της αγχώδους διαταραχής, της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Οι ψυχικές διαταραχές σε ποσοστό 60% των περιστατικών, ξεκινούν στην εφηβεία, όπου συνήθως δεν δίνεται η κατάλληλη προσοχή και αγνοούνται τα πρώτα συμπτώματα από τους γονείς, οι οποίοι κάνουν άρνηση του προβλήματος.
Ειδικά η κατάθλιψη αφορά σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο καθώς καθιστά το άτομο ανίκανο να εργαστεί, να κοινωνικοποιηθεί, να συσχετιστεί με το άλλο φύλο κλπ.
Και βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει το στίγμα και η περιθωριοποίηση. Ακόμα και σήμερα που γνωρίζουμε τόσα για τις ψυχικές νόσους και τις αντιμετωπίζουμε με πολλά διαφορετικά φάρμακα και ψυχοθεραπείες, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλους τους ψυχικά πάσχοντες ως άτομα επικίνδυνα.
Καμπάνια κατά του στίγματος
Με στόχο την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης καταπολέμησης του στίγματος γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, μέσω του προγράμματος «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» δημιούργησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, με κεντρικό μήνυμα: "Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους".
Στόχος του μηνύματος είναι να προβληματίσει το κοινό γύρω από τα συνηθισμένα στερεότυπα που συνδέονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τα οποία αποτρέπουν πολλούς συνανθρώπους μας από το να αναζητήσουν την αναγκαία και πολύτιμη βοήθεια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όταν έχουν ανάγκη υποστήριξης.
Στο σποτ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της καμπάνιας, ο ήρωας που αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση και δυσφορία, αποφασίζει να απευθυνθεί σε μια υπηρεσία ψυχικής υγείας, γεγονός που προκαλεί την αρνητική αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου, ο οποίος του κρεμάει την ταμπέλα του «τρελού». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της «ετικετοποίησης» που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που δυσχεραίνει την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.
Το φετινό μήνυμα
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας επέλεξε φέτος ως μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας το "η ψυχική υγεία σε έναν κόσμο με ανισότητα".
Το μήνυμα αυτό επελέγη μεταξύ αρκετών άλλων με διεθνή ψηφοφορία μεταξύ επιστημόνων του χώρου για να στηλιτεύσει την πορεία των κοινωνιών, όπου οι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πιο πλούσιοι, και οι φτωχοί ακόμα πιο φτωχοί. Το αποτέλεσμα είναι ορατό στον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικά πασχόντων, που σε άλλες χώρες τυγχάνουν πολλών νέων ευκαιριών για θεραπεία, ενώ στις πιο φτωχές παλεύουν μόνοι, χωρίς βοήθεια.