Η «οσφρητική θεραπεία» βοηθά άτομα με κατάθλιψη να ανακαλούν μνήμες
16 Φεβρουαρίου 2024, 10:00
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να ανακαλέσουν συγκεκριμένες μνήμες. Μπορεί να ακούσουν τη λέξη «πάρτι», για παράδειγμα, και να σκεφτούν, «δεν με καλούν συχνά σε πάρτι». Αντίθετα, κάποιος που δεν έχει κατάθλιψη, θα μπορούσε να ακούσει τη λέξη «πάρτι» και να θυμηθεί αμέσως ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων ή κάποια πρόσφατη γιορτή στο σπίτι ενός φίλου. «Δεν είναι ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν έχουν ευχάριστες αναμνήσεις -είναι ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αυτές-», είπε η Kymberly Young, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Η Young μπορεί να βρήκε το "κλειδί" για την ανάκληση των ευχάριστων αναμνήσεων στα καταθλιπτικά άτομα: Η σχετική μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, δείχνει ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να συμβάλουν στο «ξεκλείδωμα» αυτών των αναμνήσεων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 32 ενήλικες με κλινική κατάθλιψη. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μυρίσουν 24 δείγματα οσμών από γυάλινα βάζα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ευχάριστα, ουδέτερα ή δυσάρεστα. Τα αρώματα περιελάμβαναν πορτοκάλι, λεβάντα, εκχύλισμα βανίλιας, κύμινο, ουίσκι, κόκκινο κρασί, κέτσαπ, σιρόπι για τον βήχα, απολυμαντικό και βερνίκι παπουτσιών.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν μια συγκεκριμένη ανάμνηση από τη ζωή τους ως απάντηση σε αυτές τις οσμές. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ίδια άσκηση χρησιμοποιώντας 24 λέξεις που περιέγραφαν κάθε μυρωδιά.
Περίπου το 68% των συμμετεχόντων, μπορούσε να ανακαλέσει συγκεκριμένες αναμνήσεις ως απόκριση στις οσμές, ενώ μόνο το 52% μπορούσε να ανακαλέσει συγκεκριμένες αναμνήσεις ακούγοντας τις λέξεις. Οι αναμνήσεις που ανακαλούνταν χάρη στις μυρωδιές, ήταν επίσης πιο ζωντανές από τις αναμνήσεις που ανακαλούνταν μέσω των λέξεων.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η οσφρητική θεραπεία, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να αποφύγουν την υπερβολική σκέψη, είπε η Young.
Η ικανότητα ανάκλησης συγκεκριμένων αναμνήσεων, «συνδέεται με καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση», κατέληξε η ερευνήτρια.