Η μουσικοθεραπεία ωφελεί τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
06 September 2022, 10:00
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer Disease and Associated Disorders, αναφέρει ότι η χρήση μίας συγκεκριμένης μορφής μουσικοθεραπείας βοήθησε στη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Η παρέμβαση μείωσε επίσης, την αγωνία του φροντιστή.
Η παρούσα μελέτη εξέτασε πώς η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο τα άτομα με άνοια, όσο και τους φροντιστές τους. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με άνοια από δύο κλινικές φροντίδας. Οι παρεμβάσεις, περιλάμβαναν επίσης ενεργή συμμετοχή από φροντιστές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παρέμβαση 12 εβδομάδων που ονομάζεται μουσικές γέφυρες στη μνήμη (MBM). Η παρέμβαση, περιελάμβανε αξιολόγηση των μουσικών προτιμήσεων μεταξύ των ατόμων με άνοια και βασικά δεδομένα αξιολόγησης, όπως η κοινωνική συμπεριφορά και η σοβαρότητα της άνοιας.
Ο μουσικοθεραπευτής, Scott Horowitz, εξήγησε ότι το να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές προτιμήσεις, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της μουσικοθεραπείας:
«Η πιο εντυπωσιακή μουσική είναι η μουσική που προτιμά το άτομο. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη υποκειμενικότητα στο πώς βιώνουμε τη μουσική. Έτσι, η μουσική που ένα άτομο βρίσκει χαλαρωτική μπορεί στην πραγματικότητα να αναστατώνει ένα άλλο άτομο που οι αναμνήσεις του συνδέονται με τη μουσική που έχει βιώσει.
Η παρέμβαση, περιελάμβανε εκπαίδευση για τους φροντιστές, ζωντανές συναυλίες διάρκειας 45 λεπτών και συνεδρίες ξεκούρασης μετά τις συναυλίες. Οι μουσικοθεραπευτές, ενθάρρυναν την αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των συναυλιών και διευκόλυναν την παρακολούθηση των συνεδριών. Οι ερευνητές διεξήγαγαν, στη συνέχεια, αξιολογήσεις παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων, αξιολογώντας συμπεριφορές και λαμβάνοντας σχόλια από τους φροντιστές.
Μεταξύ της ομάδας παρέμβασης, υπήρχαν καλύτερες μορφές μη λεκτικών κοινωνικών συμπεριφορών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Για παράδειγμα, στους συμμετέχοντες με άνοια παρατηρήθηκε οπτική επαφή με τους φροντιστές, ενδιαφέρον, εστίαση και ηρεμία.
Οι φροντιστές ανέφεραν περαιτέρω μειωμένα επίπεδα στρες σχετικά με τα συμπτώματα των αγαπημένων τους. Οι φροντιστές, σημείωσαν επίσης, ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να βελτιώσουν την ποιότητα των σχέσεών τους.
Ο συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος Δρ Borna Bondkarpour, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Northwestern Medicine στο Σικάγο, σημείωσε τα κυριότερα σημεία των ευρημάτων τους:
«Τα προκαταρκτικά μας δεδομένα δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ατόμου με άνοια και των αγαπημένων του προσώπων. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τα επίπεδα άγχους στους φροντιστές του».
«Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, η μουσικοθεραπεία είναι μια πραγματικά σημαντική πηγή στη φροντίδα της άνοιας και στη φροντίδα της μνήμης. Δεν πρέπει να θεωρείται ως επικουρική ή δευτερεύουσα, αλλά ως ουσιαστική και πρωταρχική στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι απαραίτητο και κατά κάποιο τρόπο προσφέρει κάτι που καμία άλλη θεραπεία δεν μπορεί», δήλωσε καταληκτικά ο Horowitz.