Η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνονται διαρκώς μεταξύ των φοιτητών
22 Οκτωβρίου 2023, 08:00
Η κατάθλιψη και το άγχος μεταξύ των φοιτητών είναι ένα διαρκώς οξυνόμενο φαινόμενο δημόσιας υγείας στο δυτικό κόσμο. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, δείχνει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι χειρότερο για τους σπουδαστές και φοιτητές που δεν έχουν την ίδια καταγωγή με τους περισσότερους συνομηλίκους τους στο ίδρυμα όπου φοιτούν.
Η νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι φοιτητές που είχαν διαφορετική φυλετική καταγωγή από την πλειοψηφία σε ένα κολέγιο με λευκά παιδιά, ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τους λευκούς συνομηλίκους τους.
Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές που αυτοπροσδιορίστηκαν ως προερχόμενοι από φυλές διαφορετικές από αυτή των λευκών, ανέφεραν συναισθήματα ήπιας κατάθλιψης. Ένα ποσοστό 17% δήλωσε ότι βίωνε μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.
Οι φοιτητές ανέφεραν παρόμοια επίπεδα άγχους, ανεξαρτήτως φυλής, με περισσότερους από 3 στους 5 φοιτητές να δηλώνουν ότι βιώνουν ήπια έως σοβαρά επίπεδα άγχους. Αντίθετα, σε κολέγιο όπου η πλειοψηφία των φοιτητών ήταν μαύροι, όσοι δεν ήταν μαύροι, παρουσίασαν επίσης υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.
Η μελέτη προσθέτει στοιχεία στις ενδείξεις του πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από τη συμπερίληψη και την ψυχική υγεία στο κολεγιακό περιβάλλον, όπως δήλωσε ο Janani Rajbhandari-Thapa, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA. «Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι δεν έχουν όλοι οι φοιτητές με το ίδιο υπόβαθρο και πρέπει να τους υποστηρίξουμε περισσότερο». Σημειώνεται ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε πολύ σημαντικά τη ζωή των φοιτητών.
Ενώ κανονικά θα κοινωνικοποιούνταν και θα συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες, αποστασιοποιήθηκαν κοινωνικά, αυτήν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι πρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες, πιθανότατα οδήγησαν σε αύξηση του στρες και του άγχους, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν επηρεάστηκαν εξίσου όλες οι ομάδες.
Οι φοιτήτριες, για παράδειγμα, επλήγησαν περισσότερο από κατάθλιψη και άγχος από τους άντρες φοιτητές τους, γεγονός που αντανακλά το ευρύτερο κοινωνικό πρότυπο των προβλημάτων ψυχικής υγείας που πλήττουν τις γυναίκες πιο έντονα.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η επένδυση σε εκπαιδευτικά προγράμματα διαφορετικότητας, δικαιοσύνης και ένταξης, μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να αισθάνονται περισσότερο σαν στο σπίτι τους στο πανεπιστήμιο.