ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανόηση της ομιλίας μας, από τους σκύλους, βασίζεται στο πόσο γρήγορα μιλάμε

03 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Ο τόνος και το χρώμα της φωνής με την οποία απευθυνόμαστε στα σκυλιά, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πώς αυτά αντιλαμβάνονται αυτό που λέμε. Γενικώς, επιβραδύνουμε την ομιλία μας όταν μιλάμε στα σκυλιά μας. Αυτός ο πιο αργός ρυθμός ανταποκρίνεται στις δεκτικές ικανότητες των κατοικίδιων, επιτρέποντας στους σκύλους να κατανοούν καλύτερα τις εντολές που τους δίνουμε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology από την Eloïse Déaux, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, και τους συνεργάτες της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Science Daily, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι με τα σκυλιά, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους φωνητικούς ήχους 30 σκύλων. Ανέλυσαν επίσης τους ήχους 27 ανθρώπων σε 5 γλώσσες που μιλούσαν σε άλλους ανθρώπους και 22 ανθρώπων σε αυτές τις γλώσσες που μιλούσαν σε σκύλους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για να εξετάσουν τις αποκρίσεις του εγκεφάλου στην ομιλία σε ανθρώπους και σκύλους.

Οι άνθρωποι μιλούν πιο γρήγορα, όπως έδειξε η μελέτη, με ρυθμό ομιλίας περίπου 4 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι σκύλοι γαβγίζουν, γρυλίζουν και κλαψουρίζουν με ρυθμό περίπου 2 ήχους ανά δευτερόλεπτο. Όταν μιλούσαν στους σκύλους, οι άνθρωποι επιβράδυναν την ομιλία τους σε περίπου 3 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο.

Τα σήματα ΗΕΓ ανθρώπων και σκύλων, έδειξαν ότι οι νευρικές αποκρίσεις των σκύλων στην ομιλία εστιάζονται σε ρυθμούς δέλτα, ενώ οι ανθρώπινες αποκρίσεις στην ομιλία, επικεντρώνονται σε ταχύτερους ρυθμούς θήτα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι έχουν διαφορετικά συστήματα φωνητικής επεξεργασίας και ότι η επιβράδυνση της ομιλίας μας όταν μιλάμε με κατοικίδια, μπορεί τελικά να μας βοήθησε να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Αυτό που είναι ακόμη ενδιαφέρον, είναι ότι, ενώ τα σκυλιά χρησιμοποιούν αργό ρυθμό για να επεξεργαστούν την ομιλία και αντίθετα με τις δημοφιλείς πεποιθήσεις, χρειάζονται, τόσο περιεχόμενο, όσο και προσωδία για να το κατανοήσουν με επιτυχία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατανόηση της ανθρώπινης ομιλίας αφορά όλα τα θηλαστικά, με το σκύλο και τη γάτα να θεωρούνται πιο έξυπνα μόνο επειδή ζουν κοντά μας και έχουν την ευκαιρία να μάθουν από μικρή ηλικία. Αλλά αντίστοιχη κατανόηση έχουν τα άλογα, οι ελέφαντες, τα πιθηκοειδή και τα δελφίνια.

Σχετικά Άρθρα