Η ενσυνειδητότητα βοηθάει άτομα με κατάθλιψη να διαχειριστούν τις αναμνήσεις
03 Νοεμβρίου 2022, 09:00
Όσο η ανάμνηση γεγονότων μπορεί να μάς φέρει χαρά και ικανοποίηση, τόσο η σκέψη για το παρελθόν μας μπορεί επίσης να δημιουργήσει σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν ή έπασχαν από κατάθλιψη. Τα άτομα αυτά, συχνά βιώνουν περισσότερα αρνητικά και λιγότερα θετικά συναισθήματα, όταν σκέφτονται προσωπικά γεγονότα του παρελθόντος σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό κατάθλιψης.
Ενδέχεται επίσης, να ανταποκρίνονται σε αναμνήσεις γεγονότων με τρόπους που μπορεί να υπερβάλουν την αρνητική διάθεση και τα συναισθήματα, όπως προσπαθώντας να αποφύγουν να επαναφέρουν στο νου τους αναμνήσεις, να σκέφτονται γεγονότα με αξιολογικό και επικριτικό τρόπο, ή να προσπαθούν να καταστείλουν τα συναισθήματά τους όταν σκέφτονται το παρελθόν. Επιπλέον, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαχειριστούν τις αναμνήσεις που τους έρχονται στο μυαλό αυθόρμητα και ακούσια.
Ευτυχώς, οι ερευνητές αρχίζουν να βρίσκουν τρόπους που μπορεί να διευκολύνουν τα άτομα με κατάθλιψη να χειρίζονται αναμνήσεις από γεγονότα του παρελθόντος. Στην πιο πρόσφατη δημοσίευση του Psychology Today για το θέμα, ερευνήθηκε το εάν η συμμετοχή σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με ιστορικό κατάθλιψης ρυθμίζουν και χειρίζονται τα συναισθήματά τους όταν σκέφτονται αναμνήσεις προσωπικών γεγονότων.
Στη μελέτη, άτομα με ιστορικό κατάθλιψης ανέφεραν πολλές διαφορετικές στρατηγικές για να ρυθμίσουν ή να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους ως απάντηση σε αναμνήσεις που επανήλθαν αυθόρμητα στο μυαλό τους στην καθημερινή ζωή και σε αναμνήσεις που σκέφτηκαν σκόπιμα όταν άκουσαν κάποιες λέξεις . Αυτό περιλάμβανε, τόσο στρατηγικές που μπορεί να αυξάνουν τα αρνητικά συναισθήματα, όσο και αυτές που τείνουν να έχουν πιο ευεργετικές επιδράσεις στη διάθεση και τα συναισθήματα.
Οι λιγότερο ωφέλιμες στρατηγικές τις οποίες ανέφεραν, περιελάμβαναν την προσπάθεια αποφυγής σκέψης για γεγονότα του παρελθόντος, τη σκέψη για γεγονότα του παρελθόντος με αξιολογικό και επικριτικό τρόπο και την προσπάθεια καταστολής των συναισθημάτων όταν έκαναν τέτοιες σκέψεις. Αντίθετα, οι πιο ωφέλιμες στρατηγικές περιελάμβαναν την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονταν τις αναμνήσεις και την ικανότητα να σκέφτονται τις αναμνήσεις αυτές, χωρίς να χρειάζεται να αντιδρούν στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ανέφεραν αυτές τις στρατηγικές πριν και μετά από μια περίοδο οκτώ εβδομάδων συμμετοχής σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας, ενώ οι άλλοι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν συμμετείχαν στο διαδικτυακό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας:
1. Η ενασχόληση με τη διαδικτυακή πρακτική ενσυνειδητότητας αύξησε τη χρήση ευεργετικών στρατηγικών ρύθμισης συναισθημάτων.
2. Η ενασχόληση με τη διαδικτυακή πρακτική ενσυνειδητότητας δεν άλλαξε τη χρήση λιγότερο ωφέλιμων στρατηγικών ρύθμισης των συναισθημάτων.
3. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ενσυνειδητότητας για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Tags: ενσυνειδητότητα, Κατάθλιψη