ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας των νέων

17 Ιανουαρίου 2025, 10:00

images

Νέα έκθεση του Ιδρύματος Z Zurich υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της αυξανόμενης κρίσης ψυχικής υγείας των νέων στην Ευρώπη. Με 1 στους 6 νέους Ευρωπαίους να αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας, η έκθεση υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης μέσω της πρόληψης και της ενθάρρυνσης αυτής έναντι της θεραπείας.

Σύμφωνα με το Euractiv, η "λευκή βίβλος" με τίτλο «A Vision for Youth Mental Wellbeing in Europe», προσφέρει καθοδήγηση για συστημική αλλαγή, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα στην ψυχική ευημερία των νέων δεν είναι απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά απαραίτητη για την οικοδόμηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση αποκαλύπτουν ότι, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε προγράμματα ψυχικής ευεξίας, εξοικονομούνται έως και 24 ευρώ μέσω μειωμένου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικού κόστους. Η έκθεση παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις για βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων, των εκπαιδευτικών συστημάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Μία από τις κύριες προτάσεις της είναι η επανεξισορρόπηση της χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα πρόληψης και προώθησης λειτουργούν επί ίσοις όροις με τη θεραπεία. Δίνεται επίσης έμφαση στη σημασία της οικοδόμησης διατομεακής συνεργασίας με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων, συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικών οργανώσεων για τη δημιουργία ολιστικών συστημάτων υποστήριξης.

Μια άλλη κρίσιμη σύσταση είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι φροντιστές, ώστε να τους εξοπλίσουν με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική προώθηση της ψυχικής ευημερίας των νέων.

Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Por Ti της Πορτογαλίας και το ισπανικό έργο Henka χρησιμεύουν ως παραδείγματα του μετασχηματιστικού αντίκτυπου των καλά εφαρμοσμένων προγραμμάτων πρόληψης. Αυτές οι πρωτοβουλίες εξοπλίζουν τους νέους με δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων και ενισχύουν την παιδεία γύρω από την ψυχική υγεία στην κοινωνία συνολικά.

Η Sandra Camós, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο Fundación Princesa de Girona, τονίζει: «Κάθε ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε την ευημερία των μαθητών μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα κίνητρα και την ικανότητά τους να ξεπερνούν τις προκλήσεις. Αν είσαι πιο ανθεκτικός, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις και να είσαι πιο ευτυχισμένος».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το ρόλο των ψηφιακών λύσεων στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία, με εκστρατείες όπως το #InThisTogether να δημιουργούν ασφαλείς χώρους για τους εφήβους να αναζητήσουν υποστήριξη.

Το κλειδί σε αυτό το όραμα είναι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η ψυχική υγεία. Όπως σημειώνει η έκθεση, η ψυχική ευεξία πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα με τη σωματική υγεία. Οι κυβερνήσεις, οι ιδιωτικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να πράξουν τα δέοντα για να διασφαλίσουν ότι αυτή η ισοτιμία αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές, τη χρηματοδότηση και τις πολιτιστικές συμπεριφορές.

Η λευκή βίβλος ολοκληρώνεται με ένα αισιόδοξο όραμα: ότι μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη όπου η ψυχική ευημερία των νέων αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Προγράμματα όπως το Por Ti και το Henka δείχνουν ότι η αλλαγή είναι δυνατή όταν τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται και συνυπάρχουν αρμονικά.

Όπως παρατήρησε η Sarah Kline, Διευθύνουσα Σύμβουλος της United for Global Mental Health: «Ας δεσμευτούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική ευημερία των νέων, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις που οδηγούν σε μόνιμη αλλαγή».



Σχετικά Άρθρα