Η διακοπή των αντικαταθλιπτικών επηρεάζει αρνητικά 1 στους 6
16 Ιουνίου 2024, 08:00
Ένας στους 6 ανθρώπους εμφανίζει πάλι συμπτώματα όταν σταματήσει να λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών. Η ανασκόπηση του Lancet Psychiatry, εξέτασε δεδομένα από 79 δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ασθενείς.
Μερικοί είχαν λάβει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και άλλοι φάρμακο με ψευδάργυρο ή εικονικό φάρμακο, το οποίο βοήθησε τους ερευνητές να μετρήσουν την πραγματική επίδραση της διακοπής των φαρμάκων. Εκ αυτών, κάποιοι παρουσιάζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και αϋπνία όταν σταματούν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά, τα οποία, όπως λένε οι ερευνητές, μπορεί να τρομοκρατήσουν τους ασθενείς.
Προηγούμενες εκτιμήσεις, υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα διακοπής των αντικαταθλιπτικών (ADS), επηρέασαν το 56% των ασθενών, με σχεδόν τις μισές περιπτώσεις να ταξινομούνται ως σοβαρές.
Ωστόσο, αυτή η ανασκόπηση, από τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Κολωνίας, εκτιμά:
-1 στους 6 ή 7 ασθενείς μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όταν σταματά τα αντικαταθλιπτικά,
-1 στους 35 θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.
Η επίσημη οδηγία είναι η μείωση της δόσης του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, και όχι να διακοπεί ξαφνικά ή να χαθούν οι δόσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν τα αντικαταθλιπτικά με επιτυχία, προσθέτει η οδηγία. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα ADS διαρκούν 1 έως 2 εβδομάδες. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 17% των ανθρώπων, εμφάνισαν συμπτώματα μετά τη διακοπή ενός εικονικού φαρμάκου.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Christopher Baethge, από το τμήμα ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, είπε ότι τα ευρήματα ήταν αρκετά ισχυρά. «Μια πιθανή εξήγηση είναι η μεγαλύτερη επίγνωση της επιδείνωσης του άγχους και της κατάθλιψης μετά τη διακοπή ενός φαινομενικά χρήσιμου φαρμάκου», είπε ο καθηγητής Baethge.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των γιατρών και των ασθενών χωρίς να προκαλούν αδικαιολόγητο φόβο.
Tags: αντικαταθλιπτικά, Κατάθλιψη