Η απώλεια των μαλλιών σε νέα άτομα πλήττει τον ψυχισμό
17 September 2021, 16:00
H τριχόπτωση σε εκπροσώπους και των δύο φύλων σε νεαρές ηλικίες δημιουργεί σε κάποιους ψυχολογικά προβλήματα αλλά και κοινωνικό αποκλεισμό. Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες υφίστανται περισσότερο την αρνητική κριτική με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή.
«Η αλωπεκία (τριχόπτωση) είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα, και ανεξάρτητα από την παθογένεια ή τη σοβαρότητά της, γίνεται αιτία βαθιάς στενοχώριας για τα προσβεβλημένα άτομα. Οι αιτίες της πάθησης ποικίλλουν, με πιο συχνή την ανδρογενή αλωπεκία, η οποία αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον “παραπλανητικό” όρο που χρησιμοποιείται. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τύπο τριχόπτωσης για τον οποίο ευθύνονται οι πρόγονοι. Δηλαδή τα γονίδια που προκαλούν τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών και τη διακοπή της ανάπτυξης των τριχών κληρονομούνται, με την τριχόπτωση μερικές φορές να ξεκινά ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, πλαστικός επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός.
Εκτός από τη γήρανση, η τριχόπτωση εμφανίζεται και εξαιτίας διαφόρων άλλων λόγων. Ένας τέτοιος είναι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλείται αλωπεκία areata, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τα μαλλιά αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία πτώσης όλων των τριχών του σώματος, περιλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών (alopecia universalis). Επίσης, ορμονικές διαταραχές γίνονται αιτία απώλειας των τριχών, είτε αφορούν σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε σε θυρεοειδοπάθεια, είτε σε εγκυμοσύνη. Και βέβαια η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή χημειοθεραπείας, έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό (σίδηρος, βιοτίνη, ψευδάργυρος), κακής φροντίδας των μαλλιών και έντονου στρες.
Ενώ οι σύγχρονες θεραπείες συνεχώς εξελίσσονται, οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από στιγματισμό, ιδιαίτερα όταν η αιτία της τριχόπτωσης επιφέρει ορατά σημάδια στο δέρμα, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση με τις ευκόλως αντιληπτές ερυθρές πλάκες με τα αργυρόλευκα λέπια που προκαλεί.
Οι ειδικές μελέτες για το θέμα της αποδοχής ή μη από το κοινωνικό σύνολο των ατ΄πομων με αραιά ή καθόλου μαλλιά είναι μεν σπάνιες αλλά για κάποιους, ειδικά γυναίκες, είναι αξεπέραστες. Γερμανοί ερευνητές προέβησαν σε μια ανασκόπηση 16 μελετών, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από την Ευρώπη και την Τουρκία και δημοσιεύθηκε κυρίως σε περιοδικά δερματολογίας και ψυχολογίας. Δύο από αυτές δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Trichology.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλωπεκία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική πάθηση. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τριχόπτωση υποφέρουν, ανεξάρτητα από την αιτία της τριχόπτωσης, από στιγματισμό, με αποτέλεσμα τη μαζική εξασθένηση της ποιότητας ζωής τους. Παρά την ψυχολογική επιβάρυνση, ο στιγματισμός σήμερα αξιολογείται μόνο ως ένας από τους πολλούς παράγοντες που περιορίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Tags: Αλωπεκία, Τριχόπτωση