Γιορτή της Μητέρας: Θέματα υγείας που επηρεάζουν τις νέες μαμάδες
08 Μαΐου 2022, 08:00
Η γιορτή της Μητέρας εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου με σκοπό την έκφραση τιμής και αγάπης των γυναικών που μάς φέρνουν στον κόσμο και μάς ανατρέφουν...
Ήταν το 1868, στην εποχή του αμερικανικού Εμφυλίου, που η Ann Maria Reeves, κοινωνική ακτιβίστρια, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια γιορτή που ονόμασε ''Ημέρα Φιλίας των Μητέρων'', για τις μητέρες των στρατιωτών της Συνομοσπονδίας και της Ένωσης που συγκεντρώθηκαν για να προωθήσουν την ειρήνη.
Το 1870, η σουφραζέτα Julia Ward Howe έγραψε αυτό που ονομάζεται Διακήρυξη της Ημέρας της Μητέρας, για να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και πίεσε να εορταστεί η Ημέρα της Μητέρας τον Ιούνιο. Στη δεκαετία του 1900, η Anna Jarvis, κόρη της Ann, σκέφτηκε κάτι που ήταν μπροστά από την εποχή της: Μια ημέρα για να τιμήσουν τις μητέρες και τις θυσίες που κάνουν για τα παιδιά τους. Έτσι, γεννήθηκε η Γιορτή της Μητέρας. Τελικά, το 1914, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson αποφάσισε την επίσημη καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.
Προφανώς, η ζωή των μαμάδων δεν είναι εύκολη, ειδικά εάν είναι νέες και εργαζόμενες. Σε μια νέα μητέρα δεν ανατίθεται απλώς η ευθύνη της νέας ζωής, αλλά η ίδια έρχεται συχνά αντιμέτωπη με μια σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που μπορεί να κάνουν τη ζωή της ακόμη πιο δύσκολη... Σωματικά, μία νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα της, όπως διόγκωση του στήθους, λοιμώξεις του ουροποιητικού και της μήτρας, πυελικό πόνο, αιμορραγία ή επιλόχειο θυρεοειδίτιδα.
Η αϋπνία και η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία της νέας μητέρας.
"Αν και περίπου το 10% των γυναικών αναπτύσσει συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι γίνεται εμφανής μόνο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ είναι ακόμα έγκυες, αν και οι εκδηλώσεις γίνονται πιο έντονες μετά τον τοκετό. Οι νέες μητέρες πρέπει να θυμούνται ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν την ξεπεράσετε, θα ανακαλύψετε τη χαρά στα μικρά πράγματα", λέει η Δρ Pratibha Singhal, διευθύντρια και Σύμβουλος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Cloudnine Group of Hospitals.
Εξάλλου, οι ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές, βλάπτοντας περαιτέρω την αυτοπεποίθηση των νέων μητέρων. Η πλειοψηφία των νέων μαμάδων θα παρατηρήσει αραίωση μαλλιών. Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες ή ένα χρόνο. Επομένως, μην πανικοβάλλεστε, συνεχίστε να παίρνετε τις βιταμίνες σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας. Γενικά, όμως, μην αφήνετε αυτά τα εμπόδια να σας πτοούν και να σας στερούν υπέροχες στιγμές με τα παιδιά σας!
Η μητρότητα δεν οδηγεί μόνο σε προβλήματα υγείας αλλά και σε τόνωση του ορμονικού συστήματος με τις περισσότερες γυναίκες να "λάμπουν" μόλις μείνουν έγκυες ενώ αντίστοιχη τόνωση της υγείας παρατηρείται και μετά τη λοχεία και το θηλασμό.
Όπως και να έχει, η μητρότητα αλλάζει τη ζωή και τις προτεραιότητες της γυναίκας και όταν γίνεται συνειδητά, οδηγεί στην ευτυχία. Χρόνια πολλά μαμάδες!