ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα άτομα με κατάθλιψη προτιμούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες;

09 Φεβρουαρίου 2025, 08:00

images

Η κατάθλιψη επηρεάζει 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτή η ψυχική ασθένεια, όπως έχει αποδειχθεί, οδηγεί σε αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης (UKB), του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tübingen ανακάλυψαν ότι, αν και οι ασθενείς με κατάθλιψη γενικά έχουν λιγότερη όρεξη, προτιμούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Psychological Medicine.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Science Daily, η μελέτη δείχνει τώρα για πρώτη φορά ότι η κατάθλιψη συνδέεται με συγκεκριμένες αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν από τη σύνθεση των τροφών που εμφανίζονται. Κρίσιμα συστατικά για τις προτιμήσεις είναι τα λεγόμενα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία συνθέτουν τη διατροφή μας: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Οι υδατάνθρακες είναι μια από τις κύριες πηγές ενέργειας για τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν μειωμένη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες σε σύγκριση με μια υγιή ομάδα ελέγχου. Αντίθετα, τείνουν να προτιμούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως τα γλυκά. Στη μελέτη, ένα υψηλότερο ποσοστό υδατανθράκων οδήγησε επίσης σε αυξημένη προτίμηση σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες για άτομα με κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν επίσης αυξημένη λαχτάρα για τροφές που συνδυάζουν λίπος και υδατάνθρακες, όπως η σοκολάτα γάλακτος. Τέτοιες τροφές τείνουν επίσης να χαρακτηρίζουν μια ανθυγιεινή διατροφή. Μέχρι τώρα, εθεωρείτο ότι η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες συνδεόταν με μεγαλύτερη όρεξη. Είμαστε τώρα σε θέση να δείξουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, η λαχτάρα για υδατάνθρακες σχετίζεται περισσότερο με τη συνολική σοβαρότητα της κατάθλιψης, ιδιαίτερα με τα συμπτώματα άγχους», εξηγεί η συγγραφέας Lilly Thurn.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα για μελλοντική έρευνα και θεραπεία. «Δεδομένου ότι τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ελέγχουν την απόκριση ανταμοιβής στον εγκέφαλο μέσω διαφορετικών οδών σηματοδότησης από τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μπορεί να είναι δυνατό να αντληθούν καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις από αυτό», εξηγεί ο καθηγητής Nils Kroemer.

Στο μέλλον, μια συνοδευτική διατροφική θεραπεία θα μπορούσε επομένως να τεθεί σε δοκιμασία εάν συμβεί αλλαγή στην προτίμηση για ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης. Θα μπορούσε επίσης να διερευνηθεί εάν είναι δυνατή μια μόνιμη βελτίωση στην κατάθλιψη με τη βελτιστοποίηση της διατροφής του ασθενούς.

«Οι θεραπείες που στοχεύουν τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες στο μέλλον. Οι αρχικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι νηστείες ή τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να έχουν αντικαταθλιπτική δράση», λέει η Lilly Thurn. «Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν αλλαγές στο μικροβίωμα τους που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν διάφορα συμπτώματα».



Σχετικά Άρθρα