ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι φιλίες στην εφηβεία είναι τόσο σημαντικές;

16 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Οι φιλίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων ενός ατόμου, θέτουν τα βασικά θεμέλια για την ευτυχία αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η ευρεία αποδοχή από τους συνομηλίκους στην πρώιμη εφηβεία και η δημιουργία στενών δεσμών ως μεγαλύτερος έφηβος, προβλέπουν το πόσο καλά θα μπορεί να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στην κοινωνία ένα άτομο στην ενήλικη ζωή του, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Επειδή οι φίλοι μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, οι φιλίες είναι ένα πλαίσιο στο οποίο οι έφηβοι πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τη φιλία ή να διακινδυνεύσουν την απώλεια της. Αυτές οι δεξιότητες είναι πιθανό να είναι στη συνέχεια χρήσιμες για τη δημιουργία μελλοντικών φιλιών και μακροχρόνιων ρομαντικών σχέσεων», δήλωσε ο ερευνητής David Szwedo, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και σχολικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο James Madison.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 184 Αμερικανούς φοιτητές ηλικίας 13 και 14 και 17 και 18 ετών για να καταγράψουν την ποιότητα των φιλιών και την κοινωνική αποδοχή. Στη συνέχεια, η ομάδα συνάντησε την ομάδα σε ηλικία 28 έως 30 ετών, ρωτώντας τους για την υγεία, την καριέρα και την προσωπική τους ζωή.

Οι ενήλικες που πίστευαν ότι τους άρεσαν στους συνομηλίκους τους ως έφηβοι, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και επιθετικότητας, καλύτερη σωματική υγεία, περισσότερη κοινωνική σύνδεση και μεγαλύτερη ικανοποίηση στην επαγγελματική και ρομαντική ζωή τους.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι διαφορετικοί τύποι φιλίας, ωφελούσαν τους ανθρώπους στις αρχές και στα τέλη της εφηβείας τους.

Οι νεότεροι έφηβοι που ήταν γενικότερα αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους, είχαν καλύτερη ευημερία ως ενήλικες, ενώ οι μεγαλύτεροι έφηβοι φάνηκε να αντλούν περισσότερα οφέλη από την ανάπτυξη στενών φιλιών με λίγους φίλους, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτεροι έφηβοι δεν φαινόταν να υποφέρουν από έλλειψη των υψηλών επιπέδων κοινωνικής αποδοχής που είναι σημαντικά για τους νεαρούς εφήβους.

«Η αντίληψη ενός εφήβου για το πόσο ευρέως κοινωνικά αποδεκτός είναι από τους συνομηλίκους του στην πρώιμη εφηβεία, έχει ιδιαίτερη επιρροή στην πρόβλεψη της ευημερίας των ενηλίκων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Emily Shah, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας. «Αντίθετα, στα τέλη της εφηβείας, η ποιότητα των πιο στενών φιλιών τους, έχει μεγαλύτερη επιρροή για την πρόβλεψη της ευημερίας των ενηλίκων».

Ωστόσο, η Shah επεσήμανε ότι οι έφηβοι που αγωνίζονται να γίνουν αποδεκτοί, δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν δυστυχισμένοι.

«Θέλω οι έφηβοι να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι», είπε στο δελτίο τύπου. «Δεν είναι εύκολο να είσαι έφηβος σε αυτόν τον κόσμο και επιλέγω να πιστεύω ότι οι έφηβοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τις δεξιότητες που διαθέτουν. Ελπίζω ότι οι ενήλικες που αλληλεπιδρούν με εφήβους, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν αυτήν την προοπτική, να δείξουν ενσυναίσθηση και συμπόνια».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Developmental Psychology.

Σχετικά Άρθρα