Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρα που είδαμε το βράδυ
24 Ιανουαρίου 2020, 16:05
Το όνειρο είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στο υποσυνείδητο και δεν βασίζεται στην λογική. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι βλέπουν συνεχώς όνειρα ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν ποτέ ή σπάνια. Οι ειδικοί όμως λένε ότι όλοι βλέπουμε όνειρα αλλά δεν τα θυμόμαστε.
Πάντως τα όνειρα τα βλέπουμε στην φάση REM (Rapid Eye Movement), που αποτελεί περίπου το 25% του νυχτερινού ύπνου. Η REM συμβαίνει συνήθως τα ξημερώματα. Κι έτσι αν ξυπνήσουμε την στιγμή που το βλέπουμε, τότε θα το θυμόμαστε ενώ αν ξυπνήσουμε ώρες μετά, μπορεί να μην θυμόμαστε τίποτα. Σύμφωνα με τον Τορ Νίελσεν, ερευνητή ονείρων στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, όταν μας ξυπνήσει απότομα ένας ήχος, ο εγκέφαλός μας τρόπον τινά αποσυντονίζεται και δεν καταγράφει στη μνήμη το όνειρο που βλέπαμε.
Υπάρχει όμως η περίπτωση για την αδυναμία να θυμόμαστε τα όνειρα να φταίει ο κακός ύπνος που κάνουμε. «Όταν χάνουμε τα πρωινά στάδια REM, συχνά χάνουμε και τα έντονα όνειρα» εξηγεί ο Δρ Νιέλσεν. Αν πάλι βλέπουμε εφιάλτες, συνήθης έχουμε άγχος.
Πάντως όπως συμπληρώνει ο Δρ Άντριου Βάργκα, νευρολόγος, «τα υπόλοιπα στάδια του ύπνου δεν έχουν τόσο έντονη πλοκή, ζωντανές εικόνες και συναισθήματα αλλά έχουν κι αυτά κάποιες εικόνες, κάποια όνειρα»
Και εκείνος πιστεύει ότι όταν δεν θυμόμαστε παρά ελάχιστα το όνειρο, τότε αυτό προέρχεται από άλλο στάδιο του ύπνου πλην της φάσης REM.
ΠΗΓΗ
Huffpost UK
Tags: Όνειρα και ψυχολογία