ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και όχι γκρίνια για όσα ...δεν έχουμε

14 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι σημαντικό για την ευτυχία και τη μακροζωία μας, να νιώθουμε καθημερινά ευγνωμοσύνη για τη ζωή και όσα έχουμε! Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, οι ηλικιωμένες γυναίκες που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της ευγνωμοσύνης, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τη μικρότερη ευγνωμοσύνη.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, δείχνουν ότι τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης «θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μακροζωία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Ying Chen, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη μακροχρόνια μελέτη Nurse’s Health Study. Συγκεκριμένα, το 2016, περισσότερες από 49.000 γυναίκες της μελέτης -με μέση ηλικία τα 79 έτη- συμπλήρωσαν ένα τεστ ευγνωμοσύνης έξι ερωτήσεων. Σύμφωνα με αυτές, έπρεπε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά σε ερωτήσεις, όπως «Έχω τόσα πολλά στη ζωή για τα οποία είμαι ευγνώμων» και «Αν έπρεπε να απαριθμήσω όλα όσα αισθάνομαι ευγνώμων, θα ήταν μια πολύ μεγάλη λίστα».

Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές έκαναν μια επανεξέταση για να διαπιστώσουν τους θανάτους μεταξύ αυτών των γυναικών. Διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 4.600 συμμετέχουσες είχαν πεθάνει, τις περισσότερες φορές από καρδιακές παθήσεις. Συνολικά, εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης προστάτευε από κάθε συγκεκριμένη αιτία θανάτου που περιλαμβανόταν στη μελέτη, και πιο σημαντικά από το θάνατο από καρδιακές παθήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές. Άλλες αιτίες ήταν ο καρκίνος, οι αναπνευστικές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί. Με βάση αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την υγεία τους, εστιάζοντας σε πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα