ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι συμβουλές για να είστε πιο διεκδικητικοί και να μειώσετε άγχος -κατάθλιψη

21 September 2024, 08:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να μάθετε πώς να είστε διεκδικητικός, μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη. Η διεκδίκηση είναι μια επικοινωνιακή δεξιότητα που σας επιτρέπει να εκφράσετε τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με ισορροπημένο τρόπο και με σεβασμό, χωρίς να παραβιάζετε τα δικαιώματα των άλλων. Η εξάσκηση της διεκδικητικότητας μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας, την πρακτικότητα και την αυτοπεποίθησή σας.

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν τα θετικά οφέλη της διεκδικητικότητας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν διεκδικητικά, βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης. Η νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η εβδομαδιαία προπόνηση διεκδικητικότητας για 10 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Ακολουθούν 6 συμβουλές διεκδίκησης για να ξεκινήσετε την εξάσκηση:

1. Το να λέτε όχι και να βάζετε όρια δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είστε αγενής. Το να μάθετε πότε και πώς να λέτε όχι και να βάζετε όρια είναι απαραίτητο για τη μείωση του στρες και του άγχους και την πρόληψη της χρόνιας εξουθένωσης.

2. Τα όρια υφίστανται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων συναισθηματικών, σωματικών, χρόνου, ενέργειας, πόρων, κοινωνικών, ψηφιακών, εργασιακών, υλικών και πνευματικών . Η εκμάθηση των διαφορετικών τύπων ορίων, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

3. Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σωματικά και συναισθηματικά σήματα, τα οποία υποδεικνύουν ότι δεν θέτετε τα όριά σας. Μάλιστα, το σώμα σας συχνά «αναγνωρίζει» το πρόβλημα πριν από το μυαλό.

4. Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε προς στον εαυτό σας συμπόνια καθώς μαθαίνετε και εξασκείτε τη διεκδίκηση. Το ταξίδι προς την τελειοποίηση της εκδοχής της διεκδικητικότητας, μπορεί να είναι μακρύ αλλά αξίζει τον κόπο. Η ανάπτυξη και η εξάσκηση της διεκδικητικότητας, είναι μια επένδυση, τόσο στον εαυτό σας, όσο και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων υγιών προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.

5. Εάν ήσασταν συγκαταβατικοί στις σχέσεις σας μέχρι τώρα, οι άνθρωποι στη ζωή σας μπορεί να εκπλαγούν από την αλλαγή που προσπαθείτε να πετύχετε. Η προσαρμογή στη νέα δυναμική σας, μπορεί να διαταράξει τα καθιερωμένα πρότυπα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο θα ελπίζατε, ειδικά αν έχουν βασιστεί στο ότι είστε ένα άτομο που τους συμβιβάζει.

6. Το να γνωρίζετε πότε και πώς πρέπει να διεκδικείτε, απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση της εκάστοτε κατάστασης. Η έρευνα έχει βρει ότι η διεκδικητικότητα , έχει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας, που σημαίνει ότι δεν θέλετε να καταλήξετε να σας βλέπουν, είτε πολύ παθητικούς, είτε υπερβολικά επιθετικούς. 

Η διαπροσωπική διεκδίκηση απαιτεί συνεχή αξιολόγηση των παραγόντων σε μεμονωμένες καταστάσεις και στάθμιση των κινδύνων και των οφελών. Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ανταποκρίνεται σε κάθε άτομο και περίσταση.

Σχετικά Άρθρα