Eνδεχόμενο γενετικού ελέγχου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ
28 Νοεμβρίου 2022, 16:00
Τελευταία έχει ανοίξει μία συζήτηση στο δημόσιο διάλογο γύρω από το γενετικό έλεγχο και το κατά πόσο είναι χρήσιμος για την πρόβλεψη ανάπτυξης νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με το Healthline, ένα πλεονέκτημα του γενετικού ελέγχου είναι ότι μπορεί – υπό τις κατάλληλες συνθήκες – να παρακινήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων.
Ο Dustin Hines, PhD, συν-διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών του Ομίλου Hines στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα - Λας Βέγκας, δήλωσε ότι η συζήτηση για το αν θα γίνει ή όχι γενετικός έλεγχος είναι ένα κοινό θέμα στο τραπέζι.
«Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συζητάμε, πάντα: θα έχετε μία από αυτές τις οθόνες 23andMe για να δείτε τι έχετε και τι δεν έχετε; Θα έκανα τεστ σε ένα δευτερόλεπτο, νομίζω ότι η γνώση είναι δύναμη. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όμως, αλλά είναι ένα πολύ προσωπικό πράγμα, τι θέλεις να κάνεις με αυτό».
«Δεν εκφράζονται όλα τα γονίδια εξίσου κατά τη διάρκεια της ζωής των ατόμων. Έτσι, ορισμένοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον, όπως το άγχος, μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τα γονίδια. Υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο επιγενετικής που δείχνει τώρα ότι τα γονίδιά σας μπορούν ακόμη και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής».
Οι ευρέως προσβάσιμες γενετικές εξετάσεις, όπως αυτές που προσφέρονται από υπηρεσίες όπως η 23andMe, έχουν αναδείξει τις γενετικές εξετάσεις, προσελκύοντας πρωτοσέλιδα και την προσοχή του mainstream.
Ωστόσο, η νευροψυχολόγος Karen Sullivan, λέει ότι οι ασθενείς πρέπει πραγματικά να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένοι για τις απαντήσεις που μπορεί να λάβουν, ειδικά όταν το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο επίφοβες καταστάσεις μεταξύ των ηλικιωμένων. Η ίδια τονίζει ότι οι γενετικές εξετάσεις μπορούν να έχουν αξία εάν είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε τυχόν θετικό αποτέλεσμα.
«Αυτό που μας επιτρέπει αυτό το γενετικό τεστ είναι, ενδεχομένως, όταν κάποιος είναι 21 ετών, να κοιτάξει τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του και μπορεί να βιώνει την πιο επίφοβη ασθένεια της ανθρωπότητας. Υπάρχει λοιπόν μια τεράστια αγωνία. Και θέλω οι άνθρωποι να εκλάβουν ενσυναίσθηση από αυτό.»
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ