ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα άγγιγμα αυτοσυμπόνιας 20 δευτερολέπτων ανακουφίζει από το άγχος

26 September 2024, 09:00

images

Ο Eli Susman, έμπειρος στο διαλογισμό, θέλησε να ανακαλύψει σε βάθος την τέχνη του με αποτέλεσμα να περάσει 1 μήνα σε ένα κέντρο εξάσκησης ενσυνειδητότητας στη νότια Γαλλία που διευθύνεται από βουδιστές μοναχούς και επικεντρώνεται στην τέχνη της συνειδητής ζωής. Ο Susman, τώρα υποψήφιος διδάκτορας στη Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, διεξήγαγε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavior Research and Therapy. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να ανακαλύψει εάν ένα σύντομο άγγιγμα με συμπόνοια προς τον εαυτό μας- ηρεμώντας δηλαδή τον εαυτό μας μέσω της σωματικής επαφής - θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια οφέλη στην ψυχική υγεία όπως ο διαλογισμός, ο οποίος συνήθως απαιτεί περισσότερο χρόνο και δέσμευση.

Στην πρόσφατη μελέτη, φοιτητές ρωτήθηκαν πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους τη δεδομένη στιγμή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανατέθηκαν τυχαία να παρακολουθήσουν ένα βίντεο σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης αγγίγματος με συμπόνοια ή χτύπημα δακτύλου. Το χτύπημα με το δάχτυλο περιλάμβανε τη σύνδεση του δείκτη και του αντίχειρα για να αγγίξουν, το οποίο χρησίμευε ως ομάδα ελέγχου. Οι φοιτητές έκαναν 1 από τις 2 ασκήσεις για 20 δευτερόλεπτα την ημέρα για 1 μήνα και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους ευεξία.

Οι φοιτητές ανέφεραν διαφορά στην αυτοσυμπόνια αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία αυτοσυμπόνιας των 20 δευτερολέπτων. Μετά από 1 μήνα καθημερινής πρακτικής, οι φοιτητές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα συμπόνιας για τον εαυτό τους, λιγότερο άγχος και καλύτερη ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα του Susman απαντούν σε ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το πόση εκπαίδευση αυτοσυμπόνιας χρειάζεται για να αποκομίσουμε τα οφέλη της, ειδικά επειδή οι άνθρωποι συχνά τείνουν να εγκαταλείπουν τις παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας λόγω των μακροχρόνιων δεσμεύσεων, σύμφωνα με τη Δρ Susan Evans, καθηγήτρια ψυχολογίας στην κλινική ψυχιατρική στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, η οποία δεν είχε σχέση με την έρευνα.

«Μελέτες όπως αυτή του Susman έχουν πραγματική, πρακτική αξία και οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση του πώς να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν δεξιότητες για να βελτιώσουν την ευημερία τους», είπε η Evans.

Ωστόσο, ο Δρ Sanam Hafeez, διευθυντής Νευροψυχολογίας του Comprehend the Mind στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι ενώ το άγγιγμα της αυτοσυμπόνιας έδειξε παρόμοια οφέλη για την ψυχική υγεία με τη μακροχρόνια θεραπεία, δεν αποτελεί ένα πλήρες υποκατάστατο - ειδικά μεταξύ εκείνων με διαγνωσμένες παθήσεις ψυχικής υγείας-. Αντίθετα, συμβούλεψε τους ανθρώπους να σκεφτούν το άγγιγμα της συμπόνιας για τον εαυτό τους ως πρόσθετο εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

«Είναι μια γρήγορη λύση για την αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης σας, αλλά η αλλαγή δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών και προτύπων σκέψης απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και δουλειά».

Σχετικά Άρθρα