Εμμηνόπαυση: Σημαντική η γνώση της νέας ψυχολογικής πραγματικότητας
26 Φεβρουαρίου 2020, 10:05
Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν το τέλος της καλής διάθεσης και της ευεξίας στις γυναίκες πόσο μάλλον που στην εποχή μας το προσδόκιμο ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό στις γυναίκες και τα 50 χρόνια είναι για τις περισσότερες το μέσο της ζωής!
Κλιμακτήριο ονομάζουμε την περίοδο 5-10 ετών προ της εμμηνόπαυσης, οπότε η γυναίκα αρχίζει να βιώνει ασταθείς κύκλους, ορμονικές διαταραχές και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι οι εξάψεις. Η εμμηνόπαυση ξεκινά όταν η γυναίκα συμπληρώσει ένα ολόκληρο έτος χωρίς έμμηνο ρύση. Κι ενώ για αρκετές αυτές οι περίοδοι της ζωής περνούν χωρίς δυσκολίες, για κάποιες άλλες αποτελούν την έναρξη μιας φάσης με ψυχολογικά προβλήματα, καταθλιπτικά συμπτώματα, αγχώδεις διαταραχές και έλλειψη της χαράς για τα μικρά πράγματα στην ζωή!
Είναι γυναίκες που παντρεύτηκαν νέες και μέχρι τα 50 έχουν πια μεγάλα παιδιά που έφυγαν από το σπίτι. Είναι άλλες που προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να γίνουν μητέρες και το ορμονικό τους σύστημα τις "πρόδωσε" από τα 40 χρόνια, είναι άλλες που έχουν έναν σύντροφο αδιάφορο ή πολυάσχολο που ξεχνάει την ύπαρξή τους... Και κάποιες φορές είναι γυναίκες που δεν έχουν κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα αλλά σίγουρα η εμμηνόπαυση τους προκαλεί κατάθλιψη!
"Η γνώση ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέρμα για καμία δραστηριότητα, ούτε για τη σεξουαλική ζωή, αλλά η αρχή μίας νέας κατάστασης με πολλές δυνατότητες για κάθε γυναίκα είναι απαραίτητη. Σε πιο ατομικό επίπεδο, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη πρωτοβουλιών και φυσικά, η εισαγωγή στην έννοια της φροντίδας του εαυτού, μπορεί να βοηθήσουν, ώστε οι γυναίκες να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές με μεγαλύτερη ευκολία. Αν τέλος, υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες που συνοδεύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όπως προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και προβλήματα διαχείρισης καταστάσεων, είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη.
Η παρέμβαση πρέπει να διαμορφώνεται εξατομικευμένα, είτε με την έναρξη ψυχοθεραπείας ή με την ένταξη σε ψυχοκοινωνικό πλαίσιο για βραχύχρονη και εστιασμένη υποστήριξη", μας εξηγεί η κ. Νικολέττα Κουσουρή, ψυχολόγος- ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ).
Tags: Εμμηνόπαυση, Ψυχολογία, ψυχολογία και σώμα