Έφηβοι και νέοι παίζουν επικίνδυνα "παιχνίδια" με τον κορωνοϊό
31 Μαρτίου 2020, 16:00
Όπως έχει πει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, "έχω ένα μήνυμα για τους νέους ανθρώπους: Δεν είστε ανίκητοι. Αυτός ο ιός μπορεί να σας βάλει σε νοσοκομείο για εβδομάδες ή ακόμα και να σας σκοτώσει. Ακόμη και αν δεν αρρωστήσετε, οι επιλογές που κάνετε σχετικά με το πού πηγαίνετε θα μπορούσαν να είναι η διαφορά μεταξύ της ζωής και του θανάτου για κάποιον άλλο». Παρόλα αυτά, έφηβοι και νέοι ενήλικες αρνούνται να ωριμάσουν απότομα!
Ό,τι αυτοκαταστροφικό μπορεί να φανταστεί κανείς για αυτήν την περίοδο, το έχουν κάνει έφηβοι και νέοι σε διάφορες χώρες του κόσμου. Από challenges του τύπου "γλύφω βρώμικες επιφάνειες", ως πάρτι σε παραλίες, και ως παράνομη έξοδο από χώρους σε καραντίνα και ταξίδια σε μικρά μέρη, χωρίς κρούσμα όπου διασπείρουν τον κορωνοϊό.
Αιτία είναι φυσικά η ανωριμότητα συνοδευόμενη από μία αίσθηση ότι είναι άτρωτοι!
Τα δεδομένα ωστόσο τους διαψεύδουν:
Στη Νέα Υόρκη το 54% των ατόμων που κολλούν τον νέο κορωνοϊό είναι μεταξύ 18 και 49 ετών, Το γεγονός δηλαδή ότι νοσούν πιο σπάνια σοβαρά και δεν πεθαίνουν με την ίδια συχνότητα με τους ηλικιωμένους, δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτοι έναντι της απειλής.
Πως να διαχειριστούν την κατάσταση οι γονείς (εφόσον μιλάμε για ανήλικους ή άτομα γύρω στα 20 έτη)
Όπως σημειώνει η ειδική ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, η εφηβεία είναι ένα στάδιο μετάβασης ή μεταμόρφωσης από παιδί σε ενήλικα. Είναι η περίοδος εκείνη που καλείται το παιδί να μεγαλώσει, να περάσει δηλαδή από την παιδικότητα στην ενήλικη ζωή. Ο έφηβος βιώνει μια αντίφαση, ένα μπέρδεμα. Από τη μια θέλει να μεγαλώσει, να ανεξαρτητοποιηθεί και από την άλλη αυτή η μετάβαση τον φοβίζει και θέλει να παραμείνει παιδί.
Η εφηβεία είναι μια περίοδος εσωτερικού αναβρασμού και συναισθηματικής αναστάτωσης που οφείλεται κυρίως στις βιολογικές αλλαγές και ειδικότερα στις ορμονικές αλλαγές. Ο έφηβος αμφισβητεί έντονα, δοκιμάζει τα όρια και πλέον πιστεύει ότι η δική του γνώμη μετράει περισσότερο από τη γνώμη των γονιών του που «δεν ξέρουν πια».
Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Pure wow, υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να λέτε πάντα στο έφηβο παιδί σας και 3 που πρέπει να αποφεύγετε:.
Τι να λέτε πάντα: «Είμαι περήφανος/η για σένα». «Θέλω την βοήθειά σου». «Σ' αγαπώ και σε στηρίζω».
Τι να αποφεύγετε: «Σταμάτα να έχεις τόσα νεύρα». «Δεν μου μιλάς πια». «Θα βγεις έτσι έξω;».
Η συζήτηση με αίσθημα σεβασμού στις απόψεις του νέου ανθρώπου, η πρόσβαση σε πραγματικά γεγονότα και δεδομένα, και η εμφύσηση της ιδέας ότι η άποψή του είναι σεβαστή, μπορούν να βοηθήσουν στο να διαχειριστεί ο γονιός την αντίδραση και την αμφισβήτηση του νέου ανθρώπου στην πραγματικότητα που ζούμε.
Tags: κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, Ψυχολογία, ψυχολογία των έφηβων