Δεν πρέπει να φοβόμαστε το ...φόβο μας
25 Ιουνίου 2023, 09:00
Ο Paul Salkovskis, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bath, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να μην επιτρέπουμε στο φόβο της κρίσης πανικού να μάς κατακλύζει.
«Οι κρίσεις πανικού περνούν πάντα και τα συμπτώματα δεν αποτελούν σημάδια ότι συμβαίνει κάτι κακό για την υγεία μας. Πείτε στον εαυτό σας ότι τα συμπτώματα που βιώνετε, οφείλονται απλώς στο άγχος. Μην αναζητάτε περισπασμούς. Αμυνθείτε απέναντι στην επίθεση και προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα. Αν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε στην κατάσταση μέχρι να υποχωρήσει το άγχος», αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει:
«Αντιμετωπίστε τον φόβο σας. Αν δεν συγκεντρωθείτε σε αυτόν, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει ότι δε συμβαίνει τίποτα. Όταν το άγχος αρχίσει να περνά, επικεντρωθείτε στο περιβάλλον γύρω σας και συνεχίστε να κάνετε ό,τι και πριν. Αν βιώνετε μια σύντομη, ξαφνική κρίση πανικού, ίσως να σας βοηθήσει το να είναι κάποιος μαζί σας που να σας διαβεβαιώνει ότι θα περάσει και ότι τα συμπτώματα δεν πρέπει να σας ανησυχούν».
Αν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού αναπνέετε γρήγορα, μπορείτε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής που θα ανακουφίσει και τα άλλα συμπτώματα:
- Εισπνεύσετε όσο πιο αργά, βαθιά και απαλά μπορείτε από τη μύτη σας
- εκπνεύσετε αργά, βαθιά και μαλακά από το στόμα σας
-μετρήστε σταθερά από το ένα έως το πέντε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή
- κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην ανάσα σας.
«Θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί στρες και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Σημαντικό είναι, επίσης, να μην περιορίσετε τις κινήσεις και τις καθημερινές σας δραστηριότητες», καταλήγει ο Δρ Salkovskis.
Tags: Κρίσεις Πανικού