Βλαβερή για την ψυχική υγεία των παιδιών η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε συσκευές επικοινωνίας
25 Μαΐου 2023, 07:00
Ως ενήλικες, είχαμε μερικά χρόνια εξάσκησης για να ρυθμίσουμε και να περιορίσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας από την καθημερινή πρόσληψη πληροφοριών, αλλά παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς είμαστε πιο μπερδεμένοι από ποτέ. Εάν, όμως, οι ενήλικες αισθανόμαστε έτσι, τι γίνεται με τα παιδιά; Όπως αναφέρει η Jenny Yu, MD FACS, επικεφαλής της RVO Health, κυρίαρχο μέλημα αποτελεί η συνειδητοποίηση ότι η πρόσβαση σε συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει στο αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Μάλιστα, τα εργαστήρια Sapien (The Sapien Labs) δημοσίευσαν πρόσφατα μια πρωτοποριακή παγκόσμια μελέτη με περισσότερους από 27.000 νέους ενήλικες συμμετέχοντες. Το συμπέρασμα είναι ότι, όσο αργότερα ένας νεαρός ενήλικας λάβει ένα smartphone, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική του ευεξία μετά την ενηλικίωση.
Πολλές έρευνες για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά μονοπάτια ή οι συνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο δημιουργούνται από τη διέγερση των αισθήσεών μας από νεαρή ηλικία.
Αν και σίγουρα είναι βολικό να παραδίδουμε την κινητή συσκευή μας όταν τη ζητάει ένα παιδί, ο χρόνος που αφιερώνεται σε μια συσκευή μπορεί ενδεχομένως να επανασυνδέει αυτές τις συνδέσεις που αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου ή/και τη δημιουργικότητα, όπως προτείνεται από αυτήν τη μελέτη του Χάρβαρντ.
Περισσότερο από το χρονοδιάγραμμα ή τον χρόνο που αφιερώνεται σε συσκευές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο.
Μια έρευνα για λογαριασμό της πρωτοβουλίας OnOurSleeves από το Nationwide Children's Hospital στο Columbus, δείχνει ότι 7 στους 10 γονείς πιστεύουν ότι οι εφαρμογές φώτοσοπ έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα του σώματος των παιδιών τους. Το Surgeon General εξέδωσε έκθεση που ζητά περισσότερη δράση από την τεχνολογική κοινότητα για την προστασία των δεδομένων των παιδιών μας. Η ίδια έκθεση εξετάζει επίσης την ανάγκη για τις οικογένειες να αναπτύξουν σχέδια σε περιόδους «χωρίς τεχνολογία».
Ενώ οι συσκευές, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλά πλεονεκτήματα, οι βλαβερές επιπτώσεις στα παιδιά μας –οι νέοι εγκέφαλοι υπό ανάπτυξη, συμβάλλουν σε αυτήν την κρίση ψυχικής υγείας.
Απλώς βλέπουμε τα σωρευτικά αποτελέσματα μιας πάνω από μια δεκαετία έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ενεργήσουμε, ατομικά και συλλογικά.
Ως ενήλικες, έχουμε τις εμπειρίες στις οποίες πρέπει να βασιστούμε για να αναπτύξουμε τις συνήθειές μας για να φροντίσουμε την ψυχική ευεξία των εαυτών μας και των παιδιών μας.